Remmen voor medische robots

Tue Apr 16 2024

04 16

Remmen voor medische robots

11/11/2022

Door Ad Spijkers

Nauwkeurige ingrepen eisen om betrouwbare en veilige componenten. Remmen zijn daarop geen uitzondering.


     

Met chirurgische robots kunnen chirurgen bewegingen met bijzondere precisie uitvoeren, in het voordeel van de patiënt. Een belangrijk onderdeel in de aandrijving van deze robots zijn de remmen, die in deze toepassing met hoge precisie en absolute betrouwbaarheid moeten functioneren.

Kendrion ziet veel vraag naar zijn remmen bij fabrikanten van medische robots. Het bedrijf heeft een uitgebreide applicatie-expertise op dit gebied en kan flexibel voldoen aan individuele verzoeken. Om een hoge kwaliteitsstandaard te kunnen garanderen, worden de remmen voor levering getest. Daarnaast voldoet het bedrijf aan de specifieke eisen ten aanzien van documentatie en compliance met processen die essentieel zijn in de medische technologie.

Permanent magneet remmen

Er zijn tal van toepassingsvoorbeelden uit deze sector. Zo worden permanent magneet remmen van Kendrion gebruikt in chirurgische robots voor orthopedische toepassingen. Veiligheid, betrouwbaarheid en precisie zijn speciale eisen die worden gesteld aan elektromagnetische remoplossingen in de medische technologie. Exacte positionering van medische hulpmiddelen, betrouwbare houvast in een bepaalde positie, geluidsarme werking en hoge vermogensdichtheid hebben de hoogste prioriteit en zorgen te allen tijde voor de veiligheid van de patiënt.

De permanent magneet remmen van Kendrion worden gekenmerkt door een veilige, restkoppelvrije vrijgave in elke montagepositie en een torsievrije overbrenging van het remkoppel. Tegelijkertijd bieden ze een bovengemiddelde consistentie van het houdkoppel en het dynamische remkoppel over de gehele levensduur. Ook overtuigen de remmen door een lange levensduur en zijn ze slijtvast.

Maatwerk

Kendrion ontwikkelde een op maat gemaakte noodstoprem voor een start-up die een innovatieve oplossing voor robotchirurgie op de markt bracht. De eisen van de klant omvatten een compact ontwerp en een grote binnendiameter. Daarnaast moet de rem zo min mogelijk energie verbruiken om de warmteontwikkeling laag te houden. Kendrion ontwierp een passende oplossing op basis van de Servo Slim Line serie. Deze wordt gekenmerkt door het compacte ontwerp en hoge vermogensdichtheid. Het stroomverbruik is aangepast zodat de rem veilig werkt en de warmteontwikkeling minimaal is.

De voorbeelden laten zien dat fabrikanten van medische hulpmiddelen kosten kunnen besparen en innovatieve technologieën kunnen ontwikkelen die de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen ondersteunen. Medische robots zijn een goed voorbeeld van hoe intelligente technologie chirurgisch succes kan ondersteunen. Kendrion draagt met zijn remmen bij aan de ontwikkeling van deze branche. Met het brede productportfolio kan het bedrijf een goede oplossing vinden voor projectspecifieke vereisten, voor zowel gevestigde als jonge bedrijven.

De producten van Kendrion worden in Nederland door diverse partijen op de markt gebracht.

Foto: Kendrion