Lichtgewicht robot voor machinebelading

Sat Dec 04 2021

12 04

Lichtgewicht robot voor machinebelading

15/10/2021

Door Ad Spijkers

Nieuwe draagbare Fanuc robot heeft een laadvermogen van 10 kg en een bereik van 1101 mm.


     

Fanuc heeft op de onlangs gehouden machinebeurs EMO in Milaan een volledig ingekapselde robot ontwikkeld, de LR-10iA/10. De robot is licht en compact maar heeft een breed werkbereik en een hoge weerstand tegen stof en water. De combinatie van een lage massa, snelheid, draagbaarheid en gesloten structuur maakt de nieuweling aantrekkelijke voor het be- en ontladen van bewerkingsmachines en voor taken in de logistieke sector.

Kenmerken

Met een polsbelasting van 10 kg, een maximaal bereik van 1101 mm en een massa van slechts 46 kg is de LR-10iA/10 op verschillende manieren te installeren. Hij kan op de vloer, tegen het plafond of aan de wand worden gemonteerd. De lage massa van de robot maakt hem ook geschikt voor montage op mobiele platforms.

De LR-10iA/10 heeft dezelfde voetafdruk als de bestaande LR Mate 200iD/7L, maar 1,4 keer de polsbelasting en 1,2 keer het maximale bereik. Bovendien maakt de standaard beschermingsklasse IP67 de robot geschikt voor het be- en ontladen van gereedschapsmachines, waar de aanwezigheid van verontreinigingen zoals koelvloeistof, spanen en smeermiddellen alledaags is.

De robot ondersteunt de nieuwste R-30iB Plus-besturing van Fanuc naast de conventionele iPendant als leerapparaat, terwijl de intuïtieve, gebruiksvriendelijke Tablet TP ook beschikbaar is. Bovendien is het, net als bij alle Fanuc-robots, mogelijk om de LR-10iA/10 te configureren met vision-sensoren en een breed scala aan intelligente functies die de flexibiliteit helpen verbeteren.

Toepassing

Met een slank profiel kan de nieuwe robot functioneren in nauwe ruimtes binnen het werkbereik van een gereedschapsmachine, wat zorgt voor effici├źnte laad- en loshandelingen. Picking-taken in de logistieke sector, waar Fanuc de afgelopen jaren een toenemende vraag heeft gezien, is een andere toepassing waarbij de inzet van de LR-10iA/10 zeer voordelig kan zijn.

Fanuc zal in januari 2022 beginnen met het verzenden van productie-eenheden Op de EMO stond de LR-10iA/10 gemonteerd op een verrijdbare wagen en bediende een Fanuc Robotdrill. Dit benadrukt het vermogen van de robot om toepassingen voor het be- en ontladen van bewerkingsmachines te optimaliseren. Tijdens inactieve tijden (wanneer wordt gewacht tot een bewerkingsroutine is voltooid), liet de robot snelle bewegingen over meerdere assen zien om zijn wendbaarheid en snelheid te demonstreren.

Foto: Fanuc