Automatisering in de plantenweefselkweek

Sun Apr 28 2024

04 28

Automatisering in de plantenweefselkweek

16/06/2023

Door Ad Spijkers

Iso en Viscon gaan samenwerken om het proces van plantenweefselkweek te automatiseren.


     

Tijdens de afgelopen week gehouden vakbeurs GreenTech onthulden Iso Groep uit Gameren en Viscon Plant Technology in 's-Gravenveel hun Tissue Culture Planter. De oplossing zal volgens beide partijen een revolutie teweegbrengen in de manier waarop jonge planten worden gekweekt via weefselkweek.

Als gevolg van het arbeidsintensieve proces van weefselkweek is er momenteel een aanzienlijk tekort aan weefselkweekplanten om aan de vraag te voldoen. Hoewel de twee bedrijven op andere gebieden concurrenten zijn, hebben ze de handen ineen geslagen om de automatisering in weefselkweeklaboratoria te versnellen. Door deze samenwerking kan het arbeidsintensieve proces van het planten van het minuscule plantmateriaal geautomatiseerd en geoptimaliseerd worden.

Sterke vraag

De toenemende wereldwijde vraag naar weefselkweekplanten wordt gedreven door de betrouwbaarheid van dit uitgangsmateriaal. Het ontbreken van automatisering belemmert momenteel de sector om aan de gewenste vraag te voldoen. De nu onthulde innovatieve technologie markeert een cruciale eerste stap in het verbeteren van de beschikbaarheid van weefselkweekmateriaal, zowel in termen van kwantiteit als geografische spreiding van de productie.

Door de arbeidsintensieve productie worden de planten vaak alleen geproduceerd op locaties waar arbeid betaalbaar en beschikbaar is. Door de gecombineerde krachten van beide bedrijven kunnen ze deze technologie versneld op de markt brengen, waardoor ze onze klanten kunnen bedienen en nieuwe kansen te kunnen creëren in dit vakgebied.

Gecombineerde expertise

Iso brengt zijn expertise en technologie voor het verplanten van stekken in de samenwerking. Het bedrijf heeft voortgebouwd op zijn bestaande technologie en deze uitgebreid naar de laboratoriumomgeving. Viscon Plant Technology heeft een uitgebreid netwerk in de sector van productie van jonge planten en beschikt over expertise op het gebied van weefselkweekproductie.

De nieuwe Tissue Culture Planter wordt geïntegreerd in het weefselkweek-platform dat wordt aangeboden door Viscon. Het bedrijf biedt een complete oplossing voor weefselkweeklaboratoria, inclusief layout-design, klimaatkamers, LED-trolleys, arbeidsbesparende automatisering, kweekbenodigdheden, software en training & consultancy.

Weefselkweek

Vermeerdering via weefselkweek is een delicaat en arbeidsintensief proces, waarbij werknemers meerdere stappen moeten uitvoeren in het handmatig snijden en planten van het plantweefselmateriaal. Het automatiseren van het plantingsproces verbetert de operationele efficiëntie doordat werknemers zich uitsluitend hoeven te richten op het snijden, wat leidt tot aanzienlijke verhoging van de productiviteit van het weefselkweekproces.

Door de automatisering wordt het weefselmateriaal zorgvuldig op een vooraf bepaalde positie en diepte in het agar geplant, wat resulteert in verbeterde uniformiteit. Door het plantingsproces te automatiseren kan de werknemer zich volledig focussen op het snijden van het plantmateriaal. Samen zorgen deze factoren uiteindelijk voor een verhoogde kwaliteit van de planten.

Het waarborgen van steriliteit is van essentieel belang in weefselkweeklaboratoria. Dit stond centraal tijdens de ontwikkeling van de nieuwe machine. De robotgrijpers worden automatisch gesteriliseerd tussen batches. De automatisering maakt het handmatig planten overbodig, waardoor het risico op besmetting wordt geminimaliseerd.

Software

De besturingssoftware, geleverd door Viscon, verbetert de operationele efficiëntie en kwaliteitscontrole. Door gebruik te maken van barcodetechnologie wordt het tracking & tracing van planten in de cups geautomatiseerd, waardoor nauwkeurige monitoring en traceerbaarheid naar het oorspronkelijke plantmateriaal mogelijk is. De software maakt data inzichtelijk, zoals productieaantallen, locatiestatus, vermeerderingspercentages en uitvalpercentages. Deze data kunnen worden geïntegreerd met andere softwaresystemen, zoals ERP of planningssoftware.

Foto: Viscon