Nieuwe kabelgeleiding voor Scara-robots

Wed Apr 17 2024

04 17

Nieuwe kabelgeleiding voor Scara-robots

04/10/2021

Door Ad Spijkers

Igus Scara Cable Solution maakt de energievoorziening dynamische en duurzamer.


     

Scara-robots verzorgen in de industrie en in laboratoria veel pick & place- en assemblagetaken. Maar deze dynamiek heeft zijn prijs, want de flexibele buizen voor de energietoevoer verslijten binnen korte tijd. Daarom heeft Igus een kabeloplossing voor deze robots ontwikkeld, die snel achteraf kan worden ingebouwd en de levensduur aanzienlijk verlengt.

Scara-robots

De Scara-robots (ook wel horizontale knikarmrobots genaamd) werken snel over vier assen. De binnen- en buitenarm scharnieren horizontaal. Het onderdeel voor het grijpen van objecten, de zogenaamde kogelomloopspindel, beweegt roterend en lineair. Zo bereikt de robotarm bijna elk punt in zijn werkbereik. Door de snelle bewegingen en precieze bewegingen moeten de buitenliggende leidingen en slangen vaak worden vervangen of onderhouden.

Geïnspireerd door deze uitdaging onderzocht de motion plastics specialist uit Keulen naar de zwakke punten van de slangen en connectoren. Vervolgens heeft de onderneming in een tweejarig onderzoeks- en testproces een Scara-kabeloplossing ontwikkeld De nieuwe ontwikkeling is een klantspecifieke kabelgeleiding die de energie van as 1 veilig naar de kogelomloopspindel leidt en het knikken van de kabels voorkomt, zelfs bij continu gebruik.

Kogellagers en rug

De Scara Cable Solution bestaat uit drie componenten: het taatslager voor de driver, het vaste punt en de flexibele buis. De innovatie ligt vooral in de nieuwe zwenkverbinding, die de torsiekrachten opvangt. Geïntegreerde kogellagers zorgen ervoor dat de energietoevoer soepel verloopt en dat die ook bestand is tegen hoge versnellingen. De buis daarentegen is verstevigd met een rib zodat deze maar in één ruimtelijke richting kan bewegen. De geleidingselementen aan de zijkanten geven de slang een zelfdragende lengte.

In samenwerking met robotfabrikant Epson is het gedrag van de energietoevoer in extreme posities op een Scara-robot gecontroleerd. In een paar bewegingen werken tot 6G op het systeem. Het resultaat is dat de nieuwe energiedoorvoer meer dan drie miljoen cycli doorstaat met rotaties van meer dan 5.000 graden per minuut en blijft draaien.

Met de Scara-kabeloplossing is de levensduur van de energietoevoersystemen die voorheen op Scara-robots werden gebruikt, te verlengen. De robots produceren nu langer, onderhoudsvrij en storingsvrij. Alle drie componenten zijn ofwel voorgemonteerd als een compleet systeem dat snel achteraf kan worden ingebouwd, beschikbaar als lege leidingen of afzonderlijk voor montage achteraf.

Foto: Igus