Hardwareplatform voor ontwikkelaars

Sun Apr 28 2024

04 28

Hardwareplatform voor ontwikkelaars

12/10/2023

Door Ad Spijkers

Bigbot is een hardwareplatform voor software engineers die outdoor robots en applicaties ontwikkelen.


     

Op het platform van Confirmat Robotics in Budel (bij Weert) kunnen robot- en applicatieontwikkelaars naar eigen idee allerlei software zetten. Het voertuig is te gebruiken in verschillende configuraties en kan opereren op ruw terrein. De Bigbot is een voertuig met een afgeschermde ruimte binnenin voor een computer en andere apparatuur. Aan de voor, achter en bovenzijde zijn aluminium profielen aanwezig waar ontwikkelaars nog meer apparatuur op kwijt kunnen. Om het te kunnen gebruiken, zijn de instructies op de website van het bedrijf onontbeerlijk.

Het bedrijf mikt op applicaties in bosbouw, landbouw, bouw en weg- en waterbouw. Het voertuig heeft terreinbanden en stuurt alle vier vaste wielen aan. Het chassis is uitgevoerd in 3 mm en 6 mm dik aluminium. Het voertuig is net onder een meter lang, en robuust: de Bigbot kan als trekkertje lasten van honderden kilo's trekken en lasten dragen tot 100 kg.

ROS 2

Confirmat Robotics richt zich in eerste instantie op een voertuig dat is te programmeren via ROS 2. Veel robotontwikkelaars zijn hiermee bekend. Het is volwassener dan ROS 1 waarvoor in 2025 de ondersteuning wordt stopgezet. Er is een interface beschikbaar zodat ontwikkelaars zelf een computer op het voertuig kunnen installeren. Als voorbeeld wordt op de Confirmat Robotics website de integratie van ROS2 op een Intel NUC computer in detail uitgelegd. Een repository met ROS2 software voor de Bigbot is publiekelijk beschikbaar en open source.

Er kan ook andere robot middleware worden gebruikt, zoals Viam of PX4. Viam vereenvoudigt het bouwen, bewaken en databeheer van smart machines, van industriële robots en autonome voertuigen tot slimme huishoudelijke apparaten en IoT-apparaten. PX4 wordt gebruikt voor hardware en software-ondersteuning voor drones, met een brede range van toepassingen. Autonome navigatie via GPS is hierin al ingebakken. Dat zit niet standaard in Bigbot.

Markt

De klanten voor Confirmat Robotics zijn vooral ontwikkelaars van robot- en applicatiesoftware. De huidige ontwikkelaars willen zich vooral bezig houden met de software. Die is al ingewikkeld genoeg: AI, beeldherkenning, cyber security, regelgeving. Dat zijn dingen die niet direct met de robotfunctie zelf te maken hebben. Ontwikkelaars hebben voor hun software iets nodig dat werkt. Bigbot is een hardware-platform waarop ze zonder bijzondere inspanning hun software kunnen ontwikkelen en testen. Behalve op marktpartijen richt Confirmat Robotics zich op universiteiten, onderzoeksinstituten en de beveiligingsmarkt.

Het platform zal beschikbaar komen in geselecteerde landen in Europa. Confirmat Robotics voorziet verkoop van de Bigbot op drie manieren: vanaf de eigen website, via Robotshop en via geselecteerde distributeurs. Op Robotshop.com zijn de specificaties en prijzen te vinden.

Foto: Confirmat Robotics