Terugblik op het afgelopen jaar

Sat Apr 20 2024

04 20

Terugblik op het afgelopen jaar

21/12/2022

Door Marina Bill, IFR

Marina Brill, president van de International Federation of Robotics (IFR), kijkt terug op het bewogen jaar 2022.


     

Het jaar 2022 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin we Covid-19 grotendeels onder controle kregen, maar ook het jaar van de Russiche inval in Oekraïne. Ook in de roboticawereld is veel gebeurd. Wie beter dan Marina Bill, president van de International Federation of Robotics, kan terugblikken op het afgelopen robotjaar.

"Nu het jaar langzaam ten einde loopt, wil ik even de tijd nemen om terug te blikken en samen te vatten. 2022 was zeker een jaar met ups en downs. De angst voor Covid-19 nam eindelijk af en de meeste delen van de wereld werden weer normaal. We begonnen het jaar ook met positieve vooruitzichten voor de wereldeconomie. Toen werd de wereldgemeenschap geschokt door een humanitaire ramp: de Russische oorlog tegen de Oekraïne. Onze gedachten zijn bij allen die lijden onder dit conflict.

Post-Covid

2022 bracht weer wereldwijde handelsbeurzen en de mogelijkheid voor de meesten van ons om vrijer over de wereld te reizen en om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Het was zo leuk om velen persoonlijk te ontmoeten, want netwerken en van gedachten wisselen werkt nog steeds veel beter in de fysieke dan in de digitale wereld.

Terwijl stijgende prijzen voor tussenproducten en energie en de schaarste aan elektronische componenten alle takken van de wereldeconomie op de proef stellen, bracht 2022 ons ook een bijzonder optimistische geest. Met name in Noord- en Zuid-Amerika en in Azië investeren algemene industrieën zwaar in robotica en automatisering, gedreven door de pandemie. Dit werd voor het eerst aangegeven door de driemaandelijkse snelle enquête van IFR, maar komt uiteindelijk ook tot uiting in de langverwachte World Robotics 2022, die op 13 oktober door IFR werd gepubliceerd.

Statistieken

De jaarlijkse statistieken van IFR meldden een recordhoogte ooit met meer dan een half miljoen industriële robots die in één jaar tijd in fabrieken over de hele wereld zijn geïnstalleerd – een plus van 31% (het op twee na hoogste jaarlijkse groeipercentage ooit). De top vijf markten China, Japan, de Verenigde Staten, de Republiek Korea en Duitsland zijn nu goed voor 78% van de wereldwijde installaties. Dit komt niet als een grote verrassing, aangezien China alleen al 52% van de markt beslaat.

China heeft ook een grote sprong gemaakt in robotdichtheid, met 322 robots per 10.000 productiemedewerkers in 2021. Het land staat daarmee op de vijfde plaats. Slechts vijf jaar geleden stond China nog op de 23e plaats met een robotdichtheid van slechts 68.

De wereldwijde verkoop van servicerobotica groeide in 2021 wereldwijd met 37%. De top vijf van toepassingen in professionele servicerobots zijn het transport van goederen of vracht, horeca, medische robots, professionele schoonmaak en landbouw.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor zowel de industriële als de servicerobotmarkt zijn positief: de orderboeken zijn vol en de vraag naar industriële robots is nog nooit zo hoog geweest. We voorspellen voor de komende jaren gemiddelde jaarlijkse groeipercentages in het midden- tot hogere ééncijferige bereik. In servicerobotica wordt de markt voornamelijk gedreven door de demografische verandering, die de arbeidsmarkten in veel economieën over de hele wereld belast.

We kijken optimistisch naar het jaar 2023. Voor de robotica-industrie wordt dit het eerste jaar waarin alle drie de grote robotica-beurzen - Automate, automatica en iREX - binnen acht maanden plaatsvinden. Dit is een mooie gelegenheid voor alle stakeholders om elkaar te ontmoeten en voor (potentiële) robotgebruikers om kennis te maken met de laatste ontwikkelingen en de kansen die robotica hen biedt. Ik kijk er naar uit om jullie allemaal minstens bij een van deze gelegenheden te ontmoeten.

Ik wens u fijne feestdagen en een gelukkig en succesvol nieuwjaar."

Foto: IFR