Wika en Wittenstein samen in sensoren

Sat Mar 02 2024

03 02

Wika en Wittenstein samen in sensoren

20/02/2023

Door Ad Spijkers

Wittenstein en Wika willen een joint venture op te richten voor zesassige sensoren.


     

Mechatronicagroep Wittenstein SE en meettechnologiebedrijf Wika Alexander Wiegand SE & Co. KG zijn van plan een joint venture op te richten. Het nieuwe bedrijf  gaat zich richten op de ontwikkeling, productie en marketing van geminiaturiseerde zesassige kracht-koppelsensoren voor de industriële markt.

Beide partners zullen elk 50% van de aandelen in Resense GmbH houden, dat is gevestigd in Klingenberg am Main (de locatie van Wika). De oprichting van de joint venture is onderworpen aan de goedkeuring van de antitrustautoriteiten en zal pas worden voltooid na goedkeuring door het Bundeskartellamt.

Intuïtie voor machines

De joint venture is gebaseerd op een innovatie van Wittenstein. Het gaat om geminiaturiseerde meerassige sensoren met holle as voor uiterst nauwkeurige meting van krachten en koppels in kleine ruimtes. Dankzij een gepatenteerd concept kunnen de momenteel kleinste zesassige haptische sensoren ter wereld worden geïmplementeerd. Toepassingsgebieden zijn medisch onderzoek, humanoïde robots en nauwkeurige manipulatietaken in de industrie. Met de verhuizing naar Wika krijgt het vorige startup-team van Wittenstein SE het juiste kader. Als toonaangevende fabrikant van industriële meettechnologie brengt Wika haar hightech productie-expertise bij op het gebied van sensor-/chipcomponenten.

De joint venture heeft als doel een leidende positie in te nemen in de toekomstige markt voor haptische sensoren. Wittenstein SE is ervan overtuigd dat door deze vorm van samenwerking de sterke punten van beide bedrijven optimaal kunnen worden benut om dit gemeenschappelijke doel sneller te bereiken. Wika wil zijn innovatieve siliciumbindingstechnologie introduceren en ziet een kans om samen te groeien in het robotica-segment.

Wittenstein SE is gevestigd in Igersheim (40 km zuidelijk van Würzburg en heeft een Benelux-vestiging in Kalken (bij Gent). Wika heeft het hoofdkantoor in Klingenberg am Main (60 km zuidoost van Frankfurt am Main) en in Nederland een vestiging in Echt (Limburg)

Foto: Wittenstein SE