Hersenengestuurde robot is realiteit

Wed Apr 24 2024

04 24

Hersenengestuurde robot is realiteit

20/03/2023

Door Ad Spijkers

Nieuwe technologie maakt gedachten lezen mogelijk voor defensie, gezondheidszorg, lucht- en ruimtevaart en geavanceerde productie.


     

Onderzoekers van de University of Technology Sydney (UTS) hebben biosensortechnologie ontwikkeld waarmee apparaten zoals robots en machines zijn te bedienen door gedachten te beheersen. De technologie werd onlangs gedemonstreerd door het Australische leger, waar soldaten een viervoudige robot van Ghost Robotics bestuurden met behulp van de hersenmachine-interface (foto). De geavanceerde brein-computerinterface is ontwikkeld door de wetenschappers van de universiteit in samenwerking met de Australische leger- en defensie-innovatiehub.

Behalve defensietoepassingen heeft de technologie potentieel op gebieden als geavanceerde productie, lucht- en ruimtevaart en gezondheidszorg. In het laatste geval kunnen bijvoorbeeld mensen met een handicap een rolstoel besturen of protheses bedienen.

Technologie

De handsfree, spraakvrije technologie werkt altijd en overal buiten laboratoriumomgevingen. Het maakt interfaces zoals consoles, toetsenborden, touchscreens en handgebarenherkenning overbodig. Door gebruik te maken van geavanceerd grafeenmateriaal, gecombineerd met silicium, konden de onderzoekers problemen met corrosie, duurzaamheid en weerstand tegen huidcontact overwinnen om de draagbare droge sensoren te ontwikkelen.

De zeshoekige sensoren zijn over de achterkant van de hoofdhuid geplaatst om hersengolven van de visuele cortex te detecteren. De sensoren zijn bestand tegen zware omstandigheden, zodat ze kunnen worden gebruikt in extreme werkomgevingen. De gebruiker draagt verder een op het hoofd gemonteerde augmented reality lens die witte flikkerende vierkanten weergeeft. Door zich op een bepaald vierkant te concentreren, worden de hersengolven van de operator opgepikt door de biosensor en een decoder vertaalt het signaal in commando's. Tijdens de demonstratie door het Australische leger maakte de hersen-machine-interface handsfree besturing van de robothond mogelijk met een nauwkeurigheid tot 94%.

Verdere ontwikkeling

De technologie kan in twee seconden minstens negen commando's geven. De operator kan binnen dit tijdsbstek één uit die negen commando's selecteren. De ontwikkelaars hebben ook onderzocht hoe ze het geluid van het lichaam en de omgeving kunnen minimaliseren om een duidelijker signaal van de hersenen van een operator te krijgen," zei hij.

Ze geloven dat de technologie interessant zal zijn voor de wetenschappelijke gemeenschap, de industrie en de overheid, en hopen door te gaan met het maken van vorderingen op het gebied van hersen-computer-interfacesystemen.

De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

Foto: Australian Army