Een nieuwe manier van robotprogrammering

Sat Mar 02 2024

03 02

Een nieuwe manier van robotprogrammering

17/05/2023

Door Ad Spijkers

Intrinsic wil het huidige en toekomstige programmeurs een stuk gemakkelijker maken.


     

Industriële robots blijven buiten het bereik van miljoenen mensen en bedrijven die er baat bij zouden kunnen hebben. In tegenstelling tot computers, smartphones en andere hardware die de productiviteit van mensen verhoogt, zijn robots een relatief niche en exclusief stuk gereedschap. Ze worden gebruikt voor het onderhouden van een 3D-printer, het schuren van een oppervlak, het assembleren van nieuwe onderdelen, het plaatsen van items in een pakket, enzovoorts.

Verschillende sectoren vertrouwen op complexe en starre robotsystemen die domeinexpertise en gespecialiseerde programmeervaardigheden vereisen. Het herprogrammeren van deze systemen is economisch of operationeel zelden zinvol.

Introductie

Als eerste stap om voor veel meer ontwikkelaars een betere toegang tot industriële robotica te versnellen, introduceerde Google-dochter Intrinsic een intuïtieve, webgebaseerde ontwikkelomgeving om robotapplicaties te bouwen, van concept tot implementatie. Flowstate verkeert momenteel in de bèta-fase en zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor een kleine groep bouwers.

Tijdens de introductie toont Instrinsic ook het onderliggende platform waarop Flowstate is gebouwd. Terwijl het bedrijf dit intelligente roboticaplatform bouwt, vormen zijn ontwerpprincipes de prioriteiten voor nu en de komende jaren. Het werk er aan om geavanceerde robotica en AI gebruiksvriendelijker te maken, ook voor niet-experts. Intrinsic bouwt Flowstate met toekomstige robotici en ontwikkelaars in gedachten en brengt moderne softwareontwikkelingspraktijken zoals objectgeoriënteerde en visuele programmering naar de robotica- en automatiseringsindustrie.

Door ook prioriteit te geven aan interoperabiliteit kan het bedrijf de creatie van allerlei nieuwe oplossingen met industriële robotica versnellen. De investeringen in infrastructuur zullen het proces van het bouwen van oplossingen en het implementeren ervan op hardware in de echte wereld verder vereenvoudigen.

Eerste partner

Intrinsic heeft Comau aangekondigd als eerste industriële partner. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren samengewerkt met het Italiaanse bedrijf om de aanpak te valideren aan de hand van praktijkvoorbeelden. Met behulp van Flowstate en het onderliggende platform heeft het Italiaanse bedrijf onlangs een modulaire oplossing gecreëerd om de montage van een plug-in hybride elektrische voertuig supermodule mogelijk te maken. Dit is slechts één voorbeeld van de mogelijkheden die Intrinsic voor ogen heeft voor bouwers van oplossingen en de soorten oplossingen die binnenkort gebouwd en betaalbaar kunnen worden.

Flowstate is de eerste stap in deze richting. Intrinsic wil de robotica-experts van vandaag en morgen helpen om hun dagelijkse leven opnieuw vorm te geven met robotoplossingen die worden gecreërd met software en AI. Het bètaprogramma start vanaf juli 2023 en zal ongeveer acht weken zal duren. U kunt zich hier aanmelden. Intrinsic heeft vestigingen in San Francisco, Mountain View (Californië) en München.

In onderstaande video wordt Flowstate officieel geïntroduceerd. Neemt u wel eerst een verse bak koffie, want de presentatie duurt bijna een half uur.

Foto: Intrinsic