Een miljoen robots in de auto-industrie

Sun May 26 2024

05 26

Een miljoen robots in de auto-industrie

22/03/2023

Door Ad Spijkers

De auto-industrie is koploper op het gebied van automatisering en vestigt een nieuw record.


     

Het zal u niet verbazen dat de auto-industrie het grootste aantal robots heeft die in fabrieken over de hele wereld werken. Het operationele aantal bereikte een nieuw record: ongeveer een miljoen eenheden. Dit vertegenwoordigt ongeveer een derde van het totale aantal dat in alle sectoren is geïnstalleerd.

"De auto-industrie heeft in feite de geautomatiseerde productie uitgevonden", zegt Marina Bill, voorzitter van de International Federation of Robotics (IFR). "Op dit moment spelen robots een cruciale rol bij het mogelijk maken van de overgang van verbrandingsmotoren naar elektrische energie in deze industrie. Robotisering helpt autofabrikanten bij het beheren van de grootschalige veranderingen in lang gevestigde productiemethoden en -technologieën."

Robotdichtheid

De robotdichtheid is een belangrijke indicator die het huidige automatiseringsniveau in de belangrijkste autoproducerende economieën illustreert. In 2021 waren in Zuid- Korea 2.867 industriële robots per 10.000 werknemers in bedrijf. Duitsland staat op de tweede plaats met 1.500 eenheden, gevolgd door de Verenigde Staten met 1.457 eenheden en Japan met 1.422 eenheden per 10.000 werknemers.

's Werelds grootste autofabrikant, China, heeft een robotdichtheid van 772 eenheden, maar maakt een snelle inhaalslag. Binnen een jaar is het aantal nieuwe robotinstallaties in de Chinese auto-industrie bijna verdubbeld tot 61.598 eenheden in 2021. Dat is goed voor 52% van de in totaal 119.405 eenheden geïnstalleerd in fabrieken over de hele wereld.

Elektrische voertuigen

Ambitieuze politieke doelstellingen voor elektrische voertuigen dwingen de auto-industrie tot investeringen. De Europese Unie heeft plannen aangekondigd om de verkoop van luchtvervuilende voertuigen tegen 2035 stop te zetten. De Amerikaanse regering streeft naar een vrijwillig doel van 50% marktaandeel voor de verkoop van elektrische voertuigen tegen 2030. Alle nieuwe voertuigen die in China worden verkocht, moeten tegen 2035 worden aangedreven door 'nieuwe energie'. De helft daarvan moet elektrisch, brandstofcel of plug-inhybride zijn - de overige 50% hybride voertuigen.

De meeste autofabrikanten die al hebben geïnvesteerd in traditionele 'gekooide' industriële robots voor basisassemblage, investeren nu ook in collaboratieve toepassingen voor eindmontage en afwerkingstaken. Eerstelijnsleveranciers van auto-onderdelen, waarvan er veel MKB zijn, zijn langzamer om volledig te automatiseren. Maar naarmate robots kleiner, beter aanpasbaar, gemakkelijker te programmeren en minder kapitaalintensief worden, zal dit naar verwachting veranderen.

Ill.: IFR