Beieren investeert in zorgrobotica-campus

Fri Mar 29 2024

03 29

Beieren investeert in zorgrobotica-campus

23/12/2022

Door Ad Spijkers

In 2023 zal de deelstaat Beieren financiering verstrekken voor de oprichting van de TUM Geriatronics Campus en de lancering van de Robo.Care AI-missie.


     

In de ontwerpbegroting van de deelstaat is geld gereserveerd voor twee hoogleraren, twaalf onderzoeks- en technologietransferfuncties en materiële kosten. Op de nieuwe campus komt ook een nieuwe masteropleiding geriatronica. Het totale project omvat een speciale onderzoekszone voor geriatronica en zorgrobotica, evenals de Robo.Care AI-missie, gewijd aan vooruitgang in het gebruik van AI in de verpleegkundige zorg.

Samenwerking

Met partners uit de verpleegkundige zorg en gezondheidszorg bouwt de Technische Universität München aan een collaboratieve campus in Garmisch-Partenkirchen. Hier worden zorg, onderwijs en onderzoek gecombineerd om AI/robotica-technologieën te ontwikkelen en toepassingen te creëren die klaar zijn voor dagelijks gebruik. Het omvat een zorgcentrum van 25.000 m2 dat wordt beheerd door liefdadigheidsinstelling Caritas en waarin een sociale dienst, aanleunwoningen en een breed scala aan verpleegkundige zorgdiensten zullen worden ondergebracht.

Het naastgelegen onderwijscentrum zal technische ontwikkelingen op het gebied van robotica en AI benutten en opleidingen verzorgen voor verpleegkundig specialisten. De TUM Geriatronics Innovation Space zal startups incuberen om technologische ontwikkelingen om te zetten in producten die geschikt zijn voor de echte wereld. De beroemde wintersportplaats (skispringen op 1 januari in het kader van de Vierschansentoernee) wordt hiermee universiteitsstad.

Geriatronica

Met de investering lanceert de deelstaat een modelproject voor Duitsland en de wereld. Het centrum zal hightech oplossingen in het belang van een betere kwaliteit van leven door geriatrie en robotica samen te brengen:geriatronica. Hier staat hightech onderzoek ten dienste van patiënten; het wordt een voorbeeld van technologie ten dienste van mensen, met een combinatie van onderwijs, onderzoek en echte AI-toepassingen.

In Garmisch-Partenkirchen zullen de onderzoekers een experimenteel veld opzetten voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van robotica voor verpleegzorg en gezondheidszorg. Met de TUM-campus willen ze het internationale profiel van onderzoek en onderwijs op het gebied van geriatronica en gezondheidszorgrobotica in Garmisch-Partenkirchen versterken en verhogen. Ook zullen ze actie ondernemen om de toekomst van de regio veilig te stellen en te verbeteren. Door innovatieve en geïntegreerde benaderingen kunnen de wetenschappers duurzame oplossingen ontwikkelen voor autonoom leven op oudere leeftijd.

De TUM Campus voor Geriatronics zal zich focussen op drie onderzoeksgebieden:

  • Robothulp voor verpleging en gezondheidszorg
  • Preventieve gezondheidszorg, geneeskundige behandeling en verpleegkundige zorg in interdisciplinair verband
  • Technologie inbedden in juridische en ethische kaders

KI.Robo.Care

Om deze veranderingen te realiseren, moeten AI en robotica samenwerken. Alleen door samenwerking zal het mogelijk zijn om de problemen in de verpleegkundige zorg aan te pakken en de groeiende groep ouderen in de samenleving meer autonomie en veiligheid te bieden. Hiervoor is de KI.Robo.Care-missie in het leven geroepen. Het doel hiervan is robotassistenten ontwikkelen voor de demografische transformatie, geschikt maken voor alledaags gebruik en zo robotondersteunde zorg voor ouderen bieden.

Om dit onderzoek de komende jaren een duurzaam fundament te geven, komen er op de campus acht lectoraten rond onderwerpen als mens-robot interacties, intelligente telerobotica, robotassistentie in de zorg en ouderenzorg, verpleegkunde en geriatronica. Daarnaast staat de start van een nieuwe masteropleiding geriatronica gepland in het wintersemester 2027/28. Voor die datum komen de eerste modules geriatronica beschikbaar voor masterstudenten.

Foto: Andreas Heddergott / TUM