Groen licht voor UT-master Robotics

Fri Mar 29 2024

03 29

Groen licht voor UT-master Robotics

06/06/2022

Door Ad Spijkers

Universiteit Twente heeft groen licht gekregen om vanaf collegejaar 2022-2023 de nieuwe masteropleiding Robotics toe te voegen aan het onderwijsaanbod.


     

De universiteit heeft de afgelopen maanden en jaren achter de schermen druk gewerkt om alle formele stappen te doorlopen. De nieuwe master Robotics is het antwoord op de grote vraag vanuit de markt en de populariteit van het vakgebied robotica onder (aankomende) studenten. De master Robotics brengt verschillende UT-disciplines bijeen en is voor het grootste deel opgezet vanuit twee faculteiten: Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science (EEMCS) en Engineering Technology (ET).

In de nieuwe master komt een aantal belangrijke UT-disciplines samen: informatica, kunstmatige intelligentie (AI), mens-machine interactie, mechatronica, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Studenten worden bovendien voorbereid om te innoveren en ondernemen in het vak. De master kent drie specialisaties: Mechatronics and physical AI, Algorithms and software AI, en Human-robot interaction and social AI.

Mijlpaal

Dr. ir. Jan Broenink is enige tijd geleden al benoemd als opleidingsdirecteur. Hij heeft samen met mastercoördinator dr. Heidi Muijzer-Witteveen van de faculteit ET veel voorbereidend werk verricht. Beiden hebben veel ervaring in onderzoek en onderwijs binnen het vakgebied robotica. Robotica is al jaren een snelgroeiende sector en de laatste jaren gaan de ontwikkelingen razendsnel. Slechts enkele voorbeelden zijn (operatie)robots in de zorg, robots in fabrieken en magazijnen, en in ons dagelijks leven. De UT heeft alles in huis om studenten voor te bereiden op een toekomst in dit vakgebied.

Broenink ziet dat de roep om robotica-experts exponentieel toeneemt. Grote bedrijven als ASML, Demcon en VDL staan te springen om breed opgeleide robotica-experts. Ook ziet hij dat een kwart van het aantal robotica-vacatures een onderzoeks- of R&D positie betreft. De combi tussen onderzoek, onderwijs en valorisatie komt daarom sterk naar voren in deze master. Ook gebruiken de nieuwe master Challenge Based Learning, een onderwijsmethode die past in de onderwijsvisie van de UT. Hierin worden organisaties en bedrijven actief betrokken bij onderwijsprojecten. Onderzoekers en studenten halen vragen op uit industrie en samenleving en gaan daarmee aan de slag.

De ontwikkelingen rondom de nieuwe masteropleiding passen binnen de stappen die de universiteit momenteel zet op de discipline robotica. Zo werd recent het Robotics Centre opgezet en is de UT in de persoon van prof. Stefano Stramigioli eind juni de gastheer van het European Robotics Forum (ERF) 2022 in Rotterdam. Dit is de meest toonaangevende robotica-conferentie in Europa.

Robotica-onderzoek

Roboticastudenten op de Universiteit Twente kunnen kiezen uit een scala aan baanbrekende UT-projecten en labs in dit vakgebied. Een aantal recente voorbeelden:

  • Exoskeletten
  • Drones voor onderhoud en inspectie
  • Controle van robots op afstand
  • Robotvoetbal (studententeam RoboTeam Twente)
  • Robotplatform voor chirurgische katheters
  • Medische robotica zoals een robot voor borstkankeronderzoek
  • Robots in de klas
  • Sociale robotica (human media interaction)

Beschikbare labs en faciliteiten aan de universiteit zijn

  • Labs Biomechanical Engineering (o.a. het Surgical Robotics Labs voor medische precisierobots)
  • Robotics and Mechatronics lab
  • Precision Engineering Lab
  • Human-Media Interaction Lab

Foto: Universiteit Twente