Contract Rolan met Belgische Spoorwegen

Tue Mar 19 2024

03 19

Contract Rolan met Belgische Spoorwegen

07/07/2021

Door Ad Spijkers

Rolan Robotics heeft een tienjarig contract met de Belgische Spoorwegen (NMBS) afgesloten voor het leveren van lasrobottechniek.


     

De centrale werkplaats van de Belgische Spoorwegen houdt met 1400 werknemers het rollend materiaal van de maatschappij op orde. Hierbij heeft het een goed geoutilleerde werkplaats tot haar beschikking, dat met ingang van november wordt uitgebreid met een geavanceerde lasrobotcel van Rolan Robotics uit Zwaag (NH).

Lasrobotinstallatie

De installatie bestaat uit de nieuwste generatie lasrobottechniek. Een OTC robot type FD-B8L wordt aan weerszijden voorzien van een externe asmanipulator, waarmee producten traploos kunnen worden geroteerd. Een van de manipulatoren beschikt over een verstelbare tegenlager waarin de luchtreservoirs voor de remsystemen van de treinstellen 'onder keur' worden gelast.

Voor het lassen van deze belangrijke onderdelen wordt met een laser-lasnaadvolgsysteem eerst de startpositie exact gelokaliseerd. Daarna kan het systeem moeiteloos de lasnaad blijven volgen. Hierbij wordt ook een stap gemaakt richting Industrie 4.0. De data die vrij komt bij de cel wordt vastgelegd door monitoring software en zal voor de klant beschikbaar zijn in het Rolan Robotics Data Solutions Platform.

NMBS heeft zich met de overeenkomst voor tien jaar verzekerd van ondersteuning door Rolan Robotics. Eerder besloten de Spaanse spoorwegen al tot gebruik van OTC lastechniek voor het lassen van treinstellen. Met de keuze van de Belgische Spoorwegen voor OTC lasrobots versterkt het bedrijf zijn positie in de productie en onderhoud van Europese spoorwegtechniek.

Foto: Pixabay