Wheelbot biedt geheel nieuwe mogelijkheden

Sat Mar 02 2024

03 02

Wheelbot biedt geheel nieuwe mogelijkheden

26/10/2023

Door Ad Spijkers

Hankook Tire ziet de Wheelbot als eerste stap op weg naar het realiseren van stadsvernieuwing.


     

Zoals de naam al doet vermoeden is de Wheelbot een mobiliteitssysteem dat gebruik maakt van een bol als basis voor robotica. De Koreaanse bandenfabrikant heeft een systeem ontwikkeld dat daadwerkelijk kan worden bestuurd en getest.

Platform

De zijwaartse beweging van een wiel beperkt zich tot een bepaalde hoek ten opzichte van zijn as. De Wheelbot daarentegen is een bol. Hij kan 360° vrij bewegen, ongeacht de ruimte waar hij zich bevindt. Hij kan in elke richting bewegen, niet alleen op de weg, maar ook in een gebouw of op een plek zonder weg. Bovendien heeft het bestaande wieltransport beperkte ruimte door de structuur van wielen. Een platform dat een Wheelbot combineert met een behuizing biedt een grenzeloze bruikbaarheid en uitbreidbaarheid.

Helemaal nieuw is het idee natuurlijk niet, maar de fabrikant heeft er een bruikbaar en economisch haalbaar concept van gemaakt. De WheelBot is een modulair robotwielsysteem dat wordt aangedreven door drie assen. Hankook heeft het opgezet als project om futuristische concepten te realiseren met behulp van innovatieve technologie. Het aandrijfsysteem is gecreëerd met drie nieuwe benaderingen van de bestaande mobiliteitsaandrijflijn: modulair, omnidirectioneel en intelligent. Volgens Hankook bieden de productie-/bedieningsmethode, rijeigenschappen en bruikbaarheid maximale efficiëntie met minimale middelen.

Omnidirectioneel

De band voor WheelBot bestaat uit een multidirectioneel loopvlakpatroon en een structuur die in alle richtingen kan worden gereden. Dit biedt rijmogelijkheden langs drie assen:

  • X-as: Rijden in voorwaartse en achterwaartse richting.
  • Y-as: Sturen en van richting veranderen.
  • Z-as: Zijwaarts rollen en lopen als een krab naar de zijkant.

Het WheelBot-systeem kan net als Lego efficiënt en oneindig worden uitgebreid om slimme mobiliteitstoepassingen te optimaliseren. Bedrijven zullen applicaties kunnen ontwikkelen en mobiliteitsecosystemen kunnen creëren

Toepassing

Het systeem is modulair opgezet. Voertuig- en machinebouwers kunnen allerlei soorten mobiele constructies op zetten, variërend van auto's tot mobiele werktuigen en mobiele robots. In auto's zal het systeem de bruikbaarheid van het interieur vernieuwen door de aandrijflijn te verwijderen en de minimale bodemvrijheid te verlagen.

In het tijdperk van elektrificatie en autonoom rijden zullen bestuurbaarheid, mobiliteit en de vrijheid van bruikbaarheid de gebruikerservaring met voertuigen oneindig uitbreiden. WheelBot maakt een meer dynamische rijervaring mogelijk dan die wordt gevonden met de kleine wielen die nu in robots worden gebruikt. Dit zal meer kansen creëren naarmate servicerobots steeds meer hun plaatsen zullen opeisen in de steden van de toekomst.

De Koreaanse bandenfabrikant vermeldt niet of en wanneer de Wheelbot beschikbaar komt voor OEM's en eindklanten.

Foto: Hankook Tires