Minder afval dankzij AI en robots

Thu Jan 27 2022

01 27

Minder afval dankzij AI en robots

05/03/2021

Door Ad Spijkers

AMP Robotics in Louisville (Colorado) heeft een proefinstallatie gebouwd met een geautomatiseerde lijn voor geavanceerde secundaire sortering van afval.


     

AMP Robotics is een pionier op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en robotica voor de afvalindustrie. De testopstelling in Denver is eigendom van het bedrijf en dient als infrastructuurmodel. De lijn moet op economische wijze kleine volumes van moeilijk te recyclen gemengde kunststoffen, papier en metalen verwerken. De 'grondstof' is restafval, moeilijk te recyclen materiaal dat overblijft van primaire recyclersen gewoonlijk naar stortplaatsen wordt gebracht.

Secundaire grondstoffen

Secundaire sorteerlijnen zijn niet nieuw, maar het gebruik wordt beperkt door rentabiliteit en schaalgrootte. De toepassing van kunstmatige intelligentie voor materiaalidentificatie en geavanceerde automatisering is zover ontwikkeld, dat het nu mogelijk is om secundaire sorteerlijnen voor kleine volumes te ontwikkelen die op nationaal niveau economisch kunnen worden ingezet en onderhouden.

De resultaten in het testbedrijf van AMP Robotics zijn veelbelovend. De infrastructuuroplossing kan het recyclingpercentage verhogen, voorkomen dat recyclebare materialen op de stortplaats verdwijnen, aan de groeiende vraag naar gerecycled materiaal voldoen en het milieu beschermen. Dit biedt perspectieven: de Verenigde Staten recyclen jaarlijks minder dan 33% van alle recyclebare materialen en slechts 9% van de geproduceerde kunststoffen. Hierdoor verdwijnen jaarlijkse miljarden dollars aan secundaire grondstoffen richting stortplaats, ondanks de vraag daarnaar.

Sorteerinstallaties

AMP's nieuwe generatie secundaire sorteerinstallaties maakt gebruik van geavanceerde automatisering, ondersteund door AI. Ze kunnen op economische wijze lage volumes residu sorteren en gemengde kunststoffen zoals PET, HDPE, LDPE, PP en PS terugwinnen. Hetzelfde geldt voor drankblikjes en oud golfkarton.

AMP Robotics past kunstmatige intelligentie toe om de recyclingpercentages te verhogen en recyclebare materialen terug te winnen als grondstoffen. Het AMP Cortex hogesnelheid robotsysteem automatiseert de identificatie en het sorteren van recyclebare materialen uit gemengde materiaalstromen. Het AMP Neuron AI-platform traint zichzelf voortdurend door verschillende kleuren, texturen, vormen, maten, patronen en zelfs merklabels te herkennen om materialen en hun recycleerbaarheid te identificeren. Neuron stuurt vervolgens robots aan om het te recycleren materiaal te kiezen en te plaatsen.