Compacte oplossing voor robotintegratie

Sat Mar 02 2024

03 02

Compacte oplossing voor robotintegratie

27/11/2023

Door Ad Spijkers

RoboDK TwinBox is een nieuwe stap voor automatiseerders in het programmeren van robots in de productie.


     

Het compacte systeem integreert vooraf geïnstalleerde RoboDK software in industriële pc's (IPC) en kleine single board computers (SBC). RoboDK TwinBox kan meerdere apparaten en robots van verschillende fabrikanten tegelijkertijd beheren in een productieomgeving.

Simulatiesoftware

Robotsimulatiesoftwarebedrijf RoboDK in Montreal constateerde behoefte aan een compacte en veelzijdige oplossing die niet afhankelijk is van conventionele computers. TwinBox is een op zichzelf staand systeem dat een volledige reeks functies biedt. De tool kan eenvoudig worden bediend via een webbrowser, waardoor de gebruiker zijn op afstand acties kan activeren en een 3D-weergave van zijn cel kan krijgen.

RoboDK kan programma's al rechtstreeks op echte robots uitvoeren met behulp van de online modus en robotstuurprogramma's. Het is echter niet gebruikelijk om desktop- of laptopcomputers in productieomgevingen te zien. TwinBox is een speciale versie van RoboDK voor industriële en maakt bediening op afstand op embedded apparaten mogelijk zonder de noodzaak van een lokaal beeldscherm, toetsenbord of muis. De gebruiker kan het systeem vanaf elke locatie op afstand bedienen via een browser of een andere externe RoboDK-verbinding.

Ruimtebesparing

RoboDK zagen een gat in de markt voor ruimtebesparende oplossingen voor technici die RoboDK rechtstreeks in de productielijn wilden implementeren. Het compacte formaat van het product biedt het voordeel van een gemakkelijke positionering: het kan naast of in het besturingssysteem van de fabrieksrobot worden geïnstalleerd. TwinBox kan effectief functioneren zonder de noodzaak van een muis, toetsenbord en monitor. Er zijn uitsluitend netwerkinterfaces nodig om naadloos verbinding te maken met een intern netwerk en een robotbesturingssysteem. Gebruikers kunnen waardevol vloeroppervlak besparen en toch gebruik maken van de reeks functies die RoboDK biedt.

RoboDK's benadering van productontwikkeling is om waar mogelijk nieuwe oplossingen te bouwen op basis van beproefde technologieën. Dit betekent dat het bedrijf oplossingen voor het programmeren van robots op afstand kan leveren zonder concessies te doen aan de betrouwbaarheid of stabiliteit. TwinBox draait op zowel industriële als consumentenhardware. Het ondersteunt meerdere besturingssystemen en hardware-architecturen, waaronder Windows en Linux Debian of Ubuntu op Intel x86-64-platforms of ARM. RoboDK biedt speciale builds voor systemen zoals de Nvidia Jetson of op Raspberry Pi-gebaseerde industriële computers.

Één systeem

Een veel voorkomende uitdaging bij industriële robots is dat elke programmeeroplossing vaak beperkt is tot één enkele fabrikant. Dit betekent dat elk robotmerk afzonderlijk geprogrammeerd moet worden, wat de inzet vertraagt. Met TwinBox kunnen gebruikers meerdere robots van verschillende fabrikanten met elkaar verbinden tot één samenhangend systeem. Dit vergroot de flexibiliteit en versnelt het integratieproces aanzienlijk.

RoboDK ondersteunt meer dan 900 robotmodellen van meer dan vijftig merken. Deze brede compatibiliteit betekent dat gebruikers er zeker van kunnen zijn dat hun TwinBox zal werken met vrijwel elk robotmodel dat ze nodig hebben. Het systeem is ook ontworpen om gelijktijdige verbindingen vanaf verschillende apparaten te verwerken. Dit omvat niet alleen robots, maar ook aanvullende apparaten zoals externe sensoren en computer vision camera's.

TwinBox maakt gelijktijdige verbindingen mogelijk, zodat de gebruiker het vanaf een extern bureaublad met een browser kan bedienen. Het ondersteunt ook OPC-UA; RoboDK zal andere industriële protocollen implementeren.

Toekomst

RoboDK wil TwinBox opnemen in zijn grotere ecosysteem. Dit omvat zowel bestaande oplossingen zoals desktop-applicatie als op web gebaseerde ontwikkeltools zoals RoboDK for Web. Dankzij deze integratie kunnen gebruikers optimaal profiteren van alle functies die RoboDK populaire robotprogrammeersoftware hebben gemaakt onder automatiseringsingenieurs.

Foto: RoboDK