Dubbele groeicijfers voor 'servicerobots'

Mon Nov 28 2022

11 28

Dubbele groeicijfers voor 'servicerobots'

04/11/2021

Door Ad Spijkers

Uit steekproeven volgt dat de markt voor professionele servicerobots in 2020 wereldwijd een omzet van 6,7 miljard dollar behaalde, een stijging van 12%. Tegelijkertijd groeide de omzet van nieuwe consumentenservicerobots met 16% tot 4,4 miljard dollar.


     

Dit blijkt uit het World Robotics 2021 - Service Robots rapport, gepresenteerd door de International Federation of Robotics (IFR). Overigens verstaat de IFR onder servicerobots alles wat niet tot de industriële robots behoort. Helaas geeft het Service Robot Report geen statistieken voor afzonderlijke landen, waardoor er geen informatie beschikbaar is over de Benelux markt.

De illustratie toont de verdeling van de vijf belangrijke markten bij de toepassing van service. De vraag naar robots voor professionele dienstverlening werd vooral gedreven door de extra vraag van de wereldwijde pandemie.

Logistiek

Een op de drie eenheden werd gebouwd voor het vervoer van goederen of vracht. De omzet voor Autonome Mobiele Robots (AMR) en bezorgrobots groeide met 11% tot meer dan 1 miljard dollar. De meeste verkochte eenheden werken in besloten omgevingen voor productie en magazijnen. De trend gaat in de richting van flexibele oplossingen, zodat de AMR's in hybride omgevingen kunnen werken, bijvoorbeeld naast vorkheftrucks, andere mobiele robots of mensen.

Er is ook een sterk marktpotentieel voor transportrobots in de open lucht naast openbaar verkeer, bijvoorbeeld 'voor de laatste kilometer'. De mogelijkheden voor marketing en omzet zullen afhangen van de beschikbaarheid van regelgevingskaders, die momenteel in de meeste landen nog een grootschalige inzet van dergelijke robots in de weg staan.

Schoonmaak en zorg

De vraag naar professionele schoonmaakrobots steeg met 92% tot 34.400 verkochte eenheden. Als reactie op de toenemende hygiëne-eisen als gevolg van de Covid-19 pandemie ontwikkelden meer dan vijftig robotleveranciers desinfectierobots, die desinfectievloeistoffen sproeien of ultraviolet licht gebruiken. Vaak werden bestaande mobiele robots aangepast om dienst te doen als desinfectierobots.

Er is een groot doorlopend potentieel voor ontsmettingsrobots in ziekenhuizen en andere openbare ruimten. De verkoop per eenheid van professionele vloerreinigingsrobots zal van 2021 tot 2024 naar verwachting jaarlijks met gemiddeld meer dan 10% toenemen.

In termen van waarde vertegenwoordigt de verkoop van medische robotica 55% van de totale omzet van professionele servicerobots in 2020. Dit werd voornamelijk aangedreven door operatierobots, het duurste type in het segment. De omzet steeg met 11% tot 3,6 miljard dollar. Een sterk groeiend aantal robots voor revalidatie en niet-invasieve therapie maken deze toepassing de grootste medische toepassing in termen van eenheden. Ongeveer 75% van de leveranciers van medische en zorgrobots is afkomstig uit Noord-Amerika en Europa.

Sociale robots

De wereldwijde pandemie creëerde extra vraag naar sociale robots. Zij helpen bijvoorbeeld bewoners van verzorgingstehuizen om contact te houden met vrienden en familieleden in tijden van sociale afstand. Communicatierobots verstrekken informatie in openbare omgevingen om persoonlijk menselijk contact te vermijden. Ook verbinden ze mensen via video voor een zakenconferentie of helpen bij onderhoudstaken op de werkvloer.

Horecarobots genieten een groeiende populariteit en genereren een omzet van 249 miljoen dollar. De vraag naar robots voor de bereiding van voedsel en dranken nam enorm toe: de omzet verdrievoudigde bijna tot 32 miljoen US dollar (+196%). De Covid-19 pandemie heeft geleid tot een groter bewustzijn om contact met voedselproducten te vermijden. Er is een groot potentieel voor horecarobots, met een voorspelde jaarlijkse groei van gemiddeld twee cijfers.

Consumentenrobots

Robots voor huishoudelijke taken vormen de grootste groep van consumentenrobots. In 2020 werden bijna 18,5 miljoen eenheden (+6%) verkocht, met een waarde van miljard US dollar. Robotstofzuigers en andere robots voor het schoonmaken van vloeren binnenshuis stegen met 5% tot meer dan 17,2 miljoen eenheden met een waarde van 2,4 miljard dollar. Dit soort servicerobots is gemakkelijk verkrijgbaar, waardoor ze voor iedereen toegankelijk zijn. Veel Amerikaanse, Aziatische en Europese leveranciers richten zich op deze markt.

Tuinrobots zijn meestal grasmaairobots. Verwacht wordt dat deze markt de komende jaren jaarlijks met gemiddeld tweecijferige groeipercentages zal groeien.

Structuur

De servicerobotica-industrie ontwikkelt zich in een hoog tempo, aldus de IFR. Elk jaar komen er veel startende bedrijven die innovatieve toepassingen voor servicerobots ontwikkelen en bestaande concepten verbeteren. Sommige van deze jonge bedrijven verdwijnen even snel als ze zijn ontstaan. De activiteit bleef hoog met overnames door gevestigde bedrijven en door bedrijven uit industrieën met de wens om uit te breiden en te werken in dit gebied.

Wereldwijd wordt 80% van de 1050 leveranciers van servicerobots beschouwd als gevestigde bedrijven die meer dan vijf jaar geleden zijn opgericht. 47% van de leveranciers van servicerobots komt uit Europa, 27% uit Noord-Amerika en 25% uit Azië.

Illustratie: International Federation of Robotics