Tandwielkasten voor HHS delta-robots

Sun Apr 28 2024

04 28

Tandwielkasten voor HHS delta-robots

20/12/2023

Door Ad Spijkers

De Haagse Hogeschool zet in twee practica de deltarobot centraal, en daarbij zullen Apex Dynamics tandwielkasten worden toegepast.


     

Hoe leer je studenten om een X,Z-robot met lopende band te besturen én te bouwen? De Haagse Hogeschool (HHS) heeft in het eerste en tweede jaar een practicum waarin de delta-robot centraal staat. Het eerste jaar leren de studenten ze te besturen, het tweede jaar gaan ze bouwen. Apex Dynamics in Helmond leverde de tandwielkasten die, samen met Siemens motoren, voor de aandrijving zorgen.

De X,Z-robot ook wel Single-belt of H-brug robot genoemd, is een tweeassig portaalrobot bestaande uit een dubbele geleiding in het horizontale X-vlak en een verticale Z-as. De riem is vast en gespannen aan het lastuiteinde. Het geheel wordt aangedreven door een roterende riem, die verbonden blijft door verschillende doorbuigingspunten. De beweging wordt gerealiseerd door twee motoren. De coördinaat ligt diagonaal op de afbuigpunten van de X-as en de Z-as. Met dit systeem zijn kleine massa’s te bewegen en zijn hoge versnellingen mogelijk.

Delta-robot

In hun tweede jaar gebruiken de studenten dezelfde apparatuur om een delta robot bouwen. De PLC moet dan zo geprogrammeerd worden dat de deltarobot tangramstukjes kan oppakken en deze in een vierkant doosje plaatst.

De delta robot is een drieassige parallelle robot waarbij de drie motoren aan het frame van de robot vastzitten. Aan de motoren zitten lichte armen die in de end-effector bij elkaar komen. Dit zorgt voor een lichte constructie die snelle bewegingen kan maken. Het bijzondere van de delta-robot is dat de end-effector altijd horizontaal blijft staan. Vaak kan de end-effector ook roteren om een verticale as, zodat producten na het oppakken kunnen worden geroteerd en weggelegd.

De drijvende krachten achter het initiatief zijn Ernst Kouwe en Frank Goedhart. Ze hebben succes: in het mechatronica praktijklokaal zijn veel studenten fanatiek bezig met bouwen en programmeren.

Apex Dynamics

Het bedrijf in Helmond heeft samen met Siemens Nederland 36 aandrijvingen geleverd, zodat 12 delta robots kunnen worden gebouwd en getest. De vertragingen uit de PD-serie zijn compacte tandwielkasten met een uitgaande 'robot'-flens die voor een stabiele en kiepstijve aandrijving zorgt. Door zijn lichtgewichte bouw en lage massatraagheid is dit een geschikte tandwielkast voor deze toepassingen.

Apex Dynamics is de Benelux-vestiging van het Taiwanese bedrijf met dezelfde naam. De onderneming biedt een breed programma planetaire en haakse tandwielkasten, tandheugels, rondsels en smeersystemen. Door een grote voorraad kan het bedrijf snel leveren. Onlangs werd de kleine Benelux-organisatie het ISO-001 certificaat verleend.

Foto: Apex Dynamics