Scherpere MRI scan, nauwkeuriger robot

Sun Mar 03 2024

03 03

Scherpere MRI scan, nauwkeuriger robot

07/06/2021

Door Ad Spijkers

Het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO-Oost) subsidieert een nieuw project, MI-Robot - ‘Metabole beeldvorming voor MR geleide robot interventies’.


     

In het project wordt nieuwe beeldvorming ontwikkeld die specifieke stofwisselingsprocessen in het lichaam zichtbaar maakt. Daardoor zijn robotgestuurde biopsies nog preciezer uit te voeren. Gecombineerd zorgen beide innovaties voor nieuwe hoogwaardige bedrijvigheid in Gelderland en een betere zorg voor patiënten met kanker. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Radboud UMC in Nijmegen, Soteria Medical in Arnhem en Tesla Dynamic Coils in Zaltbommel.

Opsporing van tumoren

Tijdige opsporing en goede karakterisering van tumoren zijn belangrijke factoren om de individuele patiënt met kanker zo optimaal mogelijk te behandelen. Het karakteriseren van tumoren – de exacte kenmerken vaststellen – is echter niet eenvoudig. Het opsporen van ziekteprocessen in weefsel in combinatie met genetische analyse vormen nog altijd de beste methode. Om dat te kunnen doen, moet een klein stukje van het betreffende weefsel (biopt) uit het lichaam worden gehaald.

Het verschil tussen niet of wel uitgezaaid bepaalt of een lokale behandeling van de tumor of juist een uitgebreidere, systemische behandeling nodig is. In een vroeg stadium van uitzaaien, is een uitgezaaide tumor nog klein, lastig te vinden en moeilijk te biopteren. Hier ligt een grote klinische behoefte. Met nieuwe krachtige MRI-technieken gaan de onderzoekers proberen om de aanwezigheid van uitgezaaide ziekte op een niet-invasieve manier te voorspellen en detecteren.

Stofwisseling scannen

Maar het detecteren en lokaliseren van een tumor is niet voldoende. Met Metabole MRI (Magnetische Resonantie Imaging) kan de lokale tumor ook al op een niet-invasieve manier worden gekarakteriseerd, op basis van stofwisselingsprocessen die karakteristiek zijn voor tumoren. Daardoor is ook beter te voorspellen of de ziekte op het punt staat zich uit te breiden of niet. Tesla Dynamic Coils zal dit technisch mogelijk maken.

Daarnaast is het essentieel om de eventuele uitzaaiingen nauwkeurig te biopteren, zodat zeker is dat een stukje van het verdachte weefsel is aangeprikt. Mogelijk kunnen chirurgen in zo’n situatie ook de uitzaaiing direct verwijderen met een minimaal invasieve behandeling of door een focale therapie, zoals gericht lokaal bestralen, laseren of bevriezen.

Robot in MRI

Een manier om heel nauwkeurig te biopteren is het aansturen van een naald met een MRI compatible robot op basis van real-time imaging. Soterial Medical heeft namelijk al een robot op de markt gebracht met onderdelen die geen verstoringen geven in het grote magneetveld van een MRI. Zo kan de robot zijn werk doen, terwijl de MRI real-time opnames kan blijven leveren.

Door samenwerking tussen de drie partijen zijn een minimaal invasieve wijze biopten uit potentiële tumoren, diep in het menselijk lichaam te nemen, gestuurd door de metabole informatie. Radboud UMC zal de optimale metabole scans ontwerpen en een demonstratiestudie opzetten om bij patiënten met prostaatkanker het succes van de metabolisme gestuurde biopsie aan te tonen.

Foto: Radboud UMC