Een robot kan de was opvouwen

Thu Jan 09 2025

01 09

Een robot kan de was opvouwen

25/04/2023

Door Ad Spijkers

Fanuc en Sewts dichten de automatiseringskloof in industriële wasserijen.


   
 

In de industriële wasserijsector heeft automatisering het mogelijk gemaakt om tot 100 ton textiel per dag te verwerken, vrijwel geheel zonder menselijke tussenkomst. Tot voor kort was het laden van handdoeken of beddengoed in wasvouwmachines echter nog steeds een echt handmatige taak. Dit is waar Sewts, een in München gevestigde start-up, binnenkomt met een nieuw robotsysteem, Velum. Deze kan deze taak uitvoeren zonder plooien te veroorzaken (een techniek die uw auteur duidelijk niet beheerst).

Het marktpotentieel is aanzienlijk. Sewts schat dat er wereldwijd zo'n 25.000 wasserijbedrijven zijn die kunnen profiteren van de technologie. De eerste Velum-systemen zijn al geïnstalleerd en sinds november 2022 in gebruik.

Uitdagingen

Een eerste uitdaging was de krappe installatieruimte waarin zeer snelle bewegingen moeten worden uitgevoerd. Sewts gebruikte tijdens de ontwikkeling twee simulatietools. Fanuc Roboguide software werd gebruikt om robotbewegingen en de benodigde ruimte te analyseren. Om het gedrag van verschillende soorten textiel te simuleren werd een geavanceerde materiaalsimulatiesoftware gebruikt. Het eerste systeem dat is geïnstalleerd, maakt gebruik van twee Fanuc M-10iD-robots met een laadvermogen van 12 kg en een bereik van 1.400 mm.

Het middelpunt van het Velum-systeem is de intelligente software die vervormbare materialen kan analyseren en hun gedrag kan voorspellen wanneer ze worden vastgegrepen. In combinatie met een Fanuc-robot en een 3D-camerasysteem kan de software texturen, naden en hoeken van individueel textiel identificeren. Vervolgens kan de software het textiel in de ruimte lokaliseren en besturingscommando's creëren, waardoor de robot het textiel op een ideaal punt real-time kan grijpen .

Het robotsysteem verwerkt gemiddeld 500 tot 600 stuks textiel per uur en automatiseert daarmee een voorheen handmatig uitgevoerde taak. Momenteel zijn de prestaties van het Velum-systeem vergelijkbaar met die van een menselijke operator. Maar met continue draadloze software-updates wordt het scala aan functies van het systeem continu uitgebreid, waardoor de efficiëntie wordt verbeterd. Afhankelijk van de werklast is het Velum volgens het bedrijf na anderhalf tot tweeënhalf jaar terugverdiend.

Toekomst

Sewts wil het aantal en de prestaties van Velum-systemen geleidelijk verhogen. De start-up werkt al aan de volgende innovaties: robots met vision-systemen om in de toekomst textielretouren te verwerken voor grote online retailers. Door een tekort aan arbeidskrachten worden dergelijke retouren vaak verwerkt in verre landen, met lange transportroutes en verspilling van goederen tot gevolg. In de toekomst zouden dergelijke processen dankzij automatisering dicht bij de klant kunnen plaatsvinden.

Ook in andere sectoren is de verwerking van flexibele materialen vaak een uitdaging. Het bedrijf voert gesprekken met vertegenwoordigers van verschillende branches. De behoefte aan automatisering zal de komende jaren op alle gebieden toenemen, omdat de lokale capaciteit van handarbeid op veel plaatsen niet voldoende is. Tegelijkertijd willen bedrijven de afhankelijkheid van kwetsbare en klimaatschadelijke toeleveringsketens vermijden. Deze technologie is ontworpen om opgeschaald te worden naar meer toepassingen en kan daar een bijdrage aan leveren.

Sewts is inmiddels gestart met de ontwikkeling van een tweede automatiseringsoplossing. In samenwerking met een bekend e-commercebedrijf moet de verwerking van retourzendingen voor kleding aanzienlijk worden vereenvoudigd.

Foto: Sewts