Cobotmarkt 2021 meer dan 600 miljoen dollar

Tue Mar 19 2024

03 19

Cobotmarkt 2021 meer dan 600 miljoen dollar

26/05/2021

Door Ad Spijkers

Volgens marktonderzoekbureau ABI Research blijven collaboratieve robots interessant als een betaalbare vorm van automatisering.


     

Ondanks de uitdagingen waarmee de maakindustrie tijdens de coronaviruspandemie werd en nog steeds wordt geconfronteerd, blijven collaboratieve robots de aandacht trekken. Investeringen zijn interessant door hun gebruiksgemak, geschiktheid voor meerdere taken en gemak voor eindgebruikers die moeite hebben om zich meer traditionele vormen van automatisering te veroorloven.

Volgens een nieuw rapport van het ABI Research (met hoofdkantoor in New York en Europese vestiging in Londen) zal de cobotmarkt het komende decennium aanzienlijk groeien. De markt was in 2020 wereldwijd goed voor 475 miljoen dollar en zal groeien tot 600 miljoen dollar dit jaar. Het rapport voorziet een markt van 8 miljard dollar in 2030, een verwachte gemiddelde jaarlijkse groei van 32,5%.

Waarom cobots?

Het meest directe voordeel van cobots is niet dat ze kunnen samenwerken met mensen, aldus het rapport. Het zit eerder in hun relatieve gebruiksgemak, verbeterde interface en de mogelijkheid voor eindgebruikers om ze in te zetten voor verschillende taken. Dit heeft cobots populair gemaakt bij kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) die waarde hechten aan flexibiliteit en toenemende automatisering waarbij de onderhoudskosten niet onoverkomelijk zijn.

Universal Robots is momenteel de dominante speler op de markt, met 50% van de totale aantallen en een omzet van 219 miljoen dollar voor 2020. Maar uitdagers zoals Fanuc, ABB en anderen beginnen hun achterstand in te halen nadat ze aanvankelijk achterbleven. Ze konden dit doen door de gebruikersinterface en de bruikbaarheid van hun systemen te verbeteren

Het onderzoeksbureau constateert dat de grenzen tussen cobots en standaard industriële robots beginnen te vervagen. Veel leveranciers experimenteren met dual mode robots die zowel een cobot als een industriële modus kunnen hebben. Bovendien beginnen cobots zwaardere ladingen te ontwikkelen, in lijn met de veranderende regelgeving.

ABI Research stelt dat cobots het automatiseringspotentieel voor KMO's aanzienlijk zullen vergroten. Maar ook kunnen grote bedrijven er flexibelere productielijnen mee ontwikkelen op basis van verplaatsbare platforms en zonder dat een hekwerk nodig is. De grote leveranciers van industriële automatisering zullen een groter marktaandeel krijgen als ze hun bestaande partnerschappen benutten en meer middelen in nieuwe cobotproducten steken.

Onderzoeksrapport

Deze bevindingen zijn afkomstig uit het toepassingsanalyserapport Cobots for Flexible Automation. De prijs van het rapport is op aanvraag.

Het rapport is onderdeel van onderzoeksservice Industrial, Commercial & Collaborative Robotics van het bureau en omvat onderzoek, data en inzichten van analisten omvat. Op basis van uitgebreide interviews presenteren de rapporten een analyse van de belangrijkste markttrends en factoren voor een specifieke technologie.

Foto: ABB