Eindhoven, Leuven en Aken samen in AI

Thu Nov 30 2023

11 30

Eindhoven, Leuven en Aken samen in AI

27/09/2023

Door Ad Spijkers

De overeenkomst werd maandagavond getekend op de start van AI-week van Aken.


     

De Katholieke Universiteit Leuven, de Rheinland-Westfälische Technische Hochschule Aachen en de Technische Universiteit Eindhoven gaan samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De rectoren van de drie universiteiten hebben daartoe maandagavond een intentie-overeenkomst getekend. Het doel is om AI-onderzoek en -onderwijs in de drie landen, maar ook in Europees verband, naar een hoger niveau te tillen. De focus ligt bij AI voor hightech-systemen, het domein waarin de industrie in de driehoek Eindhoven-Leuven-Aken uitblinkt. Op de foto van links naar rechts Luc Sels (rector KU Leuven), Ulrich Rüdiger (rector RWTH Aachen) en Silvia Lenaerts (rector TU/e).

Onderzoek én onderwijs

De beoogde samenwerking bestrijkt zowel onderzoek als onderwijs. De partijen willen gezamenlijke onderzoeksprojecten opzetten en daar subsidies voor aanvragen. Ook gaan de drie universiteiten werken aan uitwisseling van studenten en wetenschappers, van kennis, ervaringen en lesmateriaal. Daarnaast gaan ze kijken naar gezamenlijke PhD- en postdocprogramma’s. Verder is het de bedoeling om samen evenementen zoals colloquia, workshops en hackathons te gaan organiseren. 

Rector magnificus Silvia Lenaerts ondertekende op de AI-week van Aken de overeenkomst namens de TU/e. "Met de razendsnelle ontwikkelingen op gebied van AI is het heel belangrijk om als drie Europese topspelers samen te kunnen optrekken en van elkaar te leren. Daar zullen niet alleen studenten, wetenschappers en bedrijven van profiteren, maar het zal ook Europa’s positie op het gebied van AI versterken."

Foto: Andreas Schmitter