Meer mogelijkheden AMR's met 5G

Tue Mar 19 2024

03 19

Meer mogelijkheden AMR's met 5G

22/04/2021

Door Ad Spijkers

Dankzij 5G-connectiviteit kon TCL in Huizhou tientallen ForwardX autonome mobiele robots (AMR's) toevoegen om de productieactiviteiten te verbeteren.


     

Autonome mobiele robots (AMR's) vormen een alternatief voor zowel transportbanden als automatisch geleide voertuigen (AGV's). Zo zijn AMR's in tegenstelling tot AGV's niet gebonden aan optische of elektrische geleiders in of op de vloer en daardoor veel flexibeler inzetbaar.

5G draadloze communicatie biedt dit type voertuigen nog meer mogelijkheden. Zo kunnen AMR's nu navigatiealgoritmen gebruiken, virtuele kaarten delen, hun activiteiten met elkaar coördineren en workflows optimaliseren. Tot nu toe konden draadloze verbindingen niet de naadloze dekking en hoge dataoverdrachtsnelheden bieden die daarvoor nodig zijn.

5G en AMR bij TCL

Het Chinese TCL is een grote speler op de electronicamarkt. In Nederland is het merk niet zo bekend maar in bijvoorbeeld Noord-Amerika is het sterk in televisies. De onderneming is wereldwijd de derde producent van televisies. Daarnaast maakt het bedrijf wasmachines, mobiele telefoons en koelkasten.

De fabriek in Huizhou, zo'n 400 km ten zuidoosten van Shanghai, maakt dankbaar gebruik van 5G om het gebruik van AMR's uit te breiden. Het bedrijf heeft tientallen via een 5G-netwerk communicerende Max 300 Lift AMR's van ForwardX uit Beijing geïnstalleerd. Het doel is om materiaaltaken in de hele fabriek te automatiseren.

De AMR's hebben efficiëntiewinst opgeleverd doordat het transport van materialen door de hele fabriek sneller en consistenter kan worden uitgevoerd. Ook is de flexibiliteit vergroot; de productieleiding kan gemakkelijker wijzigingen aanbrengen in productieprocessen die seizoensgebonden zijn of als reactie op een fluctuerende vraag. Ook hebben de AMR's het bedrijf minder kwetsbaar gemaakt voor veranderende trends in lonen en arbeidsbeschikbaarheid.

Veiligheid

Vaak nemen fabrieken en magazijnen die hun intern transport capaciteit willen vergroten, hun afhankelijkheid van vorkheftrucks op de koop toe. Dit ondanks het feit dat 11% van alle vorkheftrucks elk jaar betrokken is bij ongevallen. AMR's daarentegen bieden met Lidar obstakeldetectie en -vermijding over 360° en dat brengt aanzienlijk minder risico met zich mee.

De productielijnen bij TCL bestaan uit veel machines en de werkvloer is zeer dynamisch, met veel bewegende objecten zoals materiaalkarren. Daarom zijn veiligheidsfuncties en het vermijden van obstakels belangrijk voor het bedrijf. Met ForwardX berekenen de AMR's optimale routes en detecteren, identificeren en vermijden ze automatisch botsingen met elk soort obstakel.

TCL meldt dat AMR's de productiviteit in verschillende productieprocessen hebben verbeterd, de afhankelijkheid van arbeid heeft verminderd en een snellere doorstroming hebben opgeleverd. Wel hebben 34 werknemers, variërend van planners en dispatchers tot eerstelijnsmanagers hebben een nieuwe functie op een hoger niveau gekregen.

Het bedrijf voorspelt dat binnen drie jaar een volledig rendement op de investering (ROI) zal worden behaald. TCL evalueert het gebruik van meer AMR's voor intralogistieke workflows zoals levering van grondstoffen, overdracht van onderhanden werk en opslag van afgewerkte goederen op andere productielocaties.

Bron en foto: Automation World