Robot tapt in vijf seconden een biertje

Sat Mar 02 2024

03 02

Robot tapt in vijf seconden een biertje

07/08/2023

Door Ad Spijkers

Smeermiddelvrije en hygiënische spindels van Igus zorgen voor verfrissend en snel biergenot.


     

Het festivalseizoen is in volle gang en het voetbalseizoen gaat van start. Om ervoor te zorgen dat de wachtrijen bij de bierkraam niet te ver oplopen, heeft One Two Beer in Wenen en Rudná (bij Praag) een automatische biertap ontwikkeld. Het hart is een tapkop die naar de bodem van de beker beweegt en ervoor zorgt dat deze in vijf seconden kan worden gevuld zonder eroverheen te schuimen. De kop is gebouwd met een smeermiddelvrije, hygiënische en duurzame schroefspindel uit de Dryspin-serie van Igus.

Biertje!

De stemming bij een festival of voetbalwedstrijd is doorgaans goed. Een koud biertje smaakt dan wel, dus snel naar de biertent. Maar dan komt de nare verrassing: een rij van hier tot Tokyo. One Two Beer uit Wenen wil concertgangers en supports deze ergernis graag besparen. Daarom heeft het bedrijf een automatische biertap ontwikkeld.

Medewerkers zetten twee kunststof bekers naast elkaar, net als bij een koffiezetapparaat. Een druk op de knop later bewegen twee uitgiftekoppen naar de bodem van de beker. Door van onderaf te tappen, loopt het schuim niet over. Het wordt in slechts vijf seconden getapt. Concertgangers en supporters blij met de tijdwinst, bierverkopers met een snelle machine in tijden van krapte op de arbeidsmarkt.

Voedselveiligheid

Hoe eenvoudig en elegant de bierrobot ook mag lijken, het bouwen ervan was een technische uitdaging. Om bijvoorbeeld binnen enkele seconden te kunnen tappen, is een snelle lineaire geleiding met zo min mogelijk wrijving essentieel. Het systeem zou moeten werken tot op 0,1 mm nauwkeurig. Om snel transport mogelijk te maken, moest de tap zo compact mogelijk zijn. Tegelijkertijd moest de automaat (een robot is het eigenlijk niet) ongevoelig zijn voor de barre omgeving op festivals en stadions:- stof, hoge temperaturen en condensatie.

De machine werkt met voedingsmiddelen, dus een 100%  smeermiddelvrije toepassing met materialen die voldoen aan de eisen van de FDA was cruciaal. Na een zoektocht hebben de ingenieurs van het bedrijf een systeem gevonden dat aan deze eisen voldoet. Ze ontwikkelden een complete lineaire geleidingsunit, bestaande uit een compacte schroefspindel en moer uit de Dryspin serie van Igus en een passende stappenmotor. Hoogwaardige kunststof en roestvast staal maken een hygiënische en probleemloze droogloop mogelijk

Werking

De kraan is gemonteerd op een flensmoer met schroefdraad uit de Dryspin JFRM-serie. Wanneer de NEMA 23 spilstappenmotor de spil draait, beweegt de tap omhoog of omlaag. De moer met schroefdraad bestaat uit een FDA-conforme hoogwaardige kunststof. Dit zelfsmerende materiaal maakt drooglopen met lage wrijving mogelijk. In tegenstelling tot gesmeerde versies van metaal loopt de polymeermoer niet het risico een vuilmagneet te worden door smeervet.

Het systeem is gemakkelijk schoon te maken, zowel met water als met hoge druk. De lineaire geleiding is hygiënisch en mechanisch probleemloos. De combinatie van kunststof en roestvast staal voorkomt ook corrosie. Doordat niet gesmeerd hoeft te worden, is er ook geen onderhoud nodig.

Rendement

Niet alleen de bestandheid tegen corrosie en vuil leiden tot een lange levensduur van de lineaire geleiding. Igus heeft met de Dryspin-technologie de schroefdraadranden van de moer vergroot met een factor 1,3. Hetzelfde geldt voor de breedte van de schroefdraad van de spil. Deze vergroting van de draadranden betekent dat meer hoogwaardige kunststof bij de krachtoverbrenging betrokken is. Dus is er ook meer materiaal dat qua wrijving en slijtage is geoptimaliseerd.

Dankzij deze asymmetrie is Igus er in geslaagd de levensduur met ongeveer 30% te verlengen in vergelijking met symmetrische trapeziumschroefdraden. Bovendien zijn de flankhoeken van de draadmoer en spindel afgeplat. Hierdoor haalt de overbrenging een bovengemiddeld rendement van 82%.

Foto: screenshot video One Two Beer