Investeerder voor medische inpakrobot

Thu Apr 25 2024

04 25

Investeerder voor medische inpakrobot

05/10/2022

Door Ad Spijkers

 R-Solution Medical in Barneveld trekt Ramphastos Investments aan als grootaandeelhouder.


     

Ramphastos Investments, de investeringsmaatschappij van ondernemer en investeerder Marcel Boekhoorn, is grootaandeelhouder geworden van R-Solution Medical. Laatstgenoemde is pionier op het gebied van geautomatiseerd verpakken van herbruikbare medische instrumenten voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Het in 2017 opgerichte bedrijf verwacht met de investering van Ramphastos Investments haar nationale en internationale groeiambities te versnellen.

Steriel inpakken

Het controleren, verpakken en naar de juiste afdeling sturen van herbruikbaar medisch instrumentarium wordt traditioneel handmatig gedaan op Centrale Sterilisatie Afdelingen van ziekenhuizen. Mariska van der Vliet en Niels Welling waren werkzaam in de medische sector en zagen grote kansen om dit proces te verbeteren.

Het opnieuw verpakken van gereinigd medisch instrumentarium is eentonig en zwaar werk dat heel nauwkeurig en volgens strenge protocollen moet gebeuren. Ziekenhuizen hebben steeds vaker moeite om hiervoor voldoende gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden. De ambitie van R-Solution Medical is om een geautomatiseerde totaaloplossing te bedenken die medische instrumentensets kon inpakken en die het logistieke proces zou verbeteren. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de R-Appit medische inpakrobot.

Het bedrijf in Barneveld heeft inmiddels twee inpakrobots met gepatenteerde technologieën en processen in ziekenhuizen geïnstalleerd. Er vinden gesprekken plaats met verscheidene medische instellingen en gerenommeerde internationale distributeurs. Ramphastos Investments ziet in dat R-Solution Medical met de inpakrobot inspeelt op ontwikkelingen in de medische sector, zoals het tekort aan personeel, de vraag naar verduurzaming en de steeds hogere kwaliteitseisen op het gebied van verpakte medische instrumenten. De R-Appit medische inpakrobot werkt sneller, nauwkeuriger, schoner en constanter dan de huidige methode waarbij met de hand wordt ingepakt.

Grote kansen

De investeringsmaatschappij ziet dan ook grote kansen voor het bedrijf. De inpakrobot is compact genoeg om in bestaande en nieuwe sterilisatieafdelingen te kunnen worden geplaatst. Bovendien wordt er al snel een besparing van 25% aan verpakkingsmateriaal gerealiseerd. Dit resulteert in een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheids- en efficiëntieslag binnen de ziekenhuizen, zonder in te leveren op de kwaliteit van het eindproduct.

Ramphastos Investments verwacht dat de R-Appit medische inpakrobot de potentie heeft om een vast onderdeel te worden van elke moderne medische instelling, zowel in Nederland als daarbuiten. Maar terwijl in met name de Verenigde Staten met de nodige bombarie investeringen van tientallen miljoenen dollars worden aangekondigd, doen beide partijen geen mededeling over de hoogte van de investering.

Een uitgebreid artikel over bedrijf en inpakrobot vindt u in Robot Magazine 3 van september 2021.

Foto: R-Solution Medical