Zeehavens investeren flink in AGV's

Mon Apr 29 2024

04 29

Zeehavens investeren flink in AGV's

14/08/2023

Door Ad Spijkers

De maritieme sector heeft haar automatiseringsinspanningen drastisch opgevoerd in de nasleep van de wereldwijde congestie in zeehavens.


     

Behalve bedrijfsmiddelen zoals portalkranen, geautomatiseerde havenpoorten en stapelaars zijn autonome horizontale transportmodi de meest productiviteitsverhogende oplossingen in zeehavens. Automatisch geleide voertuigen (AGV's) vervoeren nu al containers en ladingen van en naar schepen,

Volgens ABI Research, een wereldwijd actief technologie-informatiebedrijf, zullen de wereldwijde implementaties van AGV-zeehavens tussen 2022 en 2030 een gemiddelde jaarlijkse groei van meer dan 26% hebben. Tegen 2027 zouden meer dan 370.000 wereldwijde implementaties hebben plaatsgevonden.

Voordelen

Automatisering verbetert de betrouwbaarheid, consistentie en veiligheid van de werkplek in havens. Ook vanuit milieuoogpunt kan automatisering leiden tot efficiëntere bedrijfsvoering en snellere dienstverlening. Geautomatiseerde havens zijn ook veiliger dan conventionele havens. Het aantal mens-gerelateerde verstoringen neemt af naarmate de prestaties voorspelbaarder worden met automatisering en oplossingen voor het vastleggen van gegevens, aldus ABI Research.

Behalve AGV's in zeehavens heeft ook de toepassing van oplossingen in andere modaliteiten van de wereldwijde toeleveringsketen groei gekend. Leveranciers van automatiseringsoplossingen hebben verschillende automatiserings- en digitale tools geleverd die de operationele efficiëntie en zichtbaarheid in verschillende modaliteiten verbeteren.

Zo zijn railcamerasystemen in de railinfra een groeiende sector. In 2022 werden wereldwijd meer dan 29.000 inspectierobots ingezet in de spoorweginfrastructuur. Dit aantal zal naar verwachting groeien tot meer dan 43.000 in 2030 met een gemiddelde jaarlijkse groei van ongeveer 5%. Dit is in lijn met het stijgende vrachtvolume per spoor. In 2022 werd ruim 14 miljard ton per spoor vervoerd. Deze hoeveelheid zal volgens het bureau in 2030 groeien tot meer dan 16 miljard.

Initiële kosten

Maar ondanks de voordelen kan automatisering in verschillende modaliteiten ook kosten met zich meebrengen. Supply chain managers moeten hiervoor op hun hoede zijn. Automatisering kan workflows stroomlijnen en taken op de lange termijn gemakkelijker maken. Maar daar staan initiële potentiële productiviteitsverliezen tegenover, zoals het trainen van werknemers met de juiste vaardigheden om deze oplossingen te gebruiken en te onderhouden. Er is dus een aspect van verandermanagement waar managers en autoriteiten rekening mee moeten houden.

De bevindingen zijn afkomstig uit het marktgegevensrapport Multimodal Logistics van het bureau. Dit rapport maakt deel uit van de onderzoeksdienst Supply Chain Management en Logistiek van het bedrijf, die onderzoek, gegevens en ABI Insights omvat. Spreadsheets met marktgegevens bevatten diepgaande gegevens, analyse van marktaandeel en gesegmenteerde, service-specifieke prognoses om gedetailleerd inzicht te geven in waar kansen liggen.

Foto: Pikist