Nieuwe automatische orderpicker

Tue Mar 19 2024

03 19

Nieuwe automatische orderpicker

17/05/2021

Door Ad Spijkers

Jungheinrich presenteerde onlangs op zijn virtuele vakpersconferentie een nieuw automatisch geleid voertuig voor orderpicking.


     

De Jungheinrich EKS 215a kan lasten van 700 kg tot 6 m hoog opslaan. De orderpicker is gebaseerd op een volledig nieuw ontwikkeld compact chassis, waardoor her voertuig beperkte afmetingen heeft. Dankzij een nieuw beschermingsveldconcept kon de Duitse voertuigfabrikant de virtuele footprint van de EKS 215a aanzienlijk te verkleinen. Dit maakt de dynamische integratie van de truck in bestaande magazijnen mogelijk.

Met de nieuwe truck kunnen manuele processen, die voornamelijk door heftrucks en reachtrucks worden uitgevoerd, worden geautomatiseerd. Een nieuw ontwikkelde mens-machine interface maakt een bijzonder intuïtieve bediening van et voertuig mogelijk.

De nieuwe EKS 215a past prima in de AGV-familie van Jungheinrich. Met zijn jarenlange expertise op het gebied van geautomatiseerde intralogistiek kan de fabrikant zijn klanten omvangrijke en individuele oplossingen aanbieden. Ondanks alle innovaties en hoewel de AGV specifiek op basis van de wensen van de klant werd ontwikkeld, bestaat de nieuwe orderpicker voor meer dan 90% uit beproefde Jungheinrich seriecomponenten.

Wensen van de klant

De nieuwe orderpicker is het antwoord op talrijke wensen van klanten met betrekking tot benodigde ruimte en toepassingsmogelijkheden. De truck is compacter, krachtiger en gebruiksvriendelijker dan alle voorgaande trucks. Met een draagvermogen dat 40 procent hoger ligt dan dat van zijn voorganger, is de AGV gebouwd voor het automatiseren van intern transport en de opslag van pallets in brede gangpaden.

Een belangrijke innovatie van de truck is het nieuw ontwikkelde chassis. Veiligheidsscanners zijn op een schadebestendige en ruimtebesparende manier onder de vloer van de truck geïnstalleerd. Jungheinrich kon hierdoor 131 mm in de lengte en 85 mm in de breedte besparen op de fysieke footprint van de EKS 215a. Dankzij dit ontwerp is het chassis tien procent kleiner. Hierdoor heeft de truck minder ruimte nodig en kan hij beter worden geïntegreerd in bestaande magazijnen.

Negen masttypes maken individuele oplossingen voor elke toepassing mogelijk, terwijl de vrijdragende vorken de veelzijdigheid van het transport vergroten.

Nieuwe HMI

De nieuwe EKS 215a heeft 24 V technologie aan boord, in plaats van de 48V installatie in het oude model. Dit resulteert in kostenbesparingen tot 30% in het energiesysteem. Laadprocessen zijn geautomatiseerd. Een nieuwe mens-machine-interface met aanraakscherm biedt extra interactiemogelijkheden tussen de bediener en de AGV. De status van de truck is in één oogopslag zichtbaar.

In geval van storingen toont de interface een probleemomschrijving in gewone tekst en aanvullende concrete aanbevelingen om de onderbreking eenvoudig te verhelpen. Bovendien kunnen nu ook manuele rijopdrachten worden gedefinieerd of gestart via de interface, iets wat vroeger alleen centraal via de bedieningsconsole mogelijk was.

Foto: Jungheinrich