GEA introduceert autonome voerrobot

Fri Apr 26 2024

04 26

GEA introduceert autonome voerrobot

04/10/2022

Door Ad Spijkers

De autonoom rijdende voerrobot verlaagt de ecologische voetafdruk en bedrijfskosten.


     

Als een van de toonaangevende fabrikanten van melk- en voersystemen richt GEA (met Nederlands hoofdkantoor in 's-Hertogenbosch) zich op het bieden van automatiserings- en digitale oplossingen aan boeren voor een duurzamere en veerkrachtigere melkproductie. De nieuwe DairyFeed F4500 voerrobot is ontworpen om melkveebedrijven te helpen hun ecologische voetafdruk en bedrijfskosten te verminderen en tegelijkertijd de flexibiliteit op het bedrijf te vergroten. De voerrobot zal in 2003 beschikbaar komen op de Benelux-markt.

Voerrobot

Gebaseerd op bijna 35 jaar ervaring in voeren, is de nieuwe GEA DairyFeed F4500 ontworpen om deze taak zelfstandig op zich te nemen en kan hij kuddes tot 300 koeien aan. Tegelijkertijd maakt het gebruik van innovatieve sensortechnologie om voerverspilling tot een minimum te beperken, waardoor tijd, geld en natuurlijke hulpbronnen worden bespaard.

De DairyFeed F4500 rijdt volledig autonoom en zorgt constant voor de juiste mix voor verschillende diergroepen. Stijgende voerkosten, beperkte arbeidskrachten op de boerderij en minder voorspelbare weerspatronen zijn enkele van de grootste uitdagingen waarmee melkveebedrijven vandaag de dag worden geconfronteerd. Daarbij komt nog de grote hoeveelheid werk die nodig is om meerdere diergroepen tegelijk en gericht de juiste voermix aan te bieden voor optimaal dierenwelzijn en productiviteit.

Techniek

Het voertuig werkt volledig elektrisch en kan milieuvriendelijk worden opgeladen met duurzame energiebronnen. Er is geen grote verbouwing op de boerderij nodig om deze te installeren en de voerbunkers kunnen ook eenvoudig naar wens worden geplaatst. De installatie van de DairyFeed F4500 omvat ook het automatisch in kaart brengen van het bedrijf met behulp van laserscanners, inclusief het definiëren van referentiepunten en de rijroute. Verschillende sensoren stellen de robot in staat om restanten, mengkwaliteit en voersamenstelling te meten, waardoor automatische aanpassingen aan voerroutines en rapportage mogelijk zijn.

Als de bunkers op de juiste manier gevuld zijn, doet de robot al het andere werk: hij weegt nauwkeurig de optimale mix voor elke groep dieren inclusief toevoegingen, mengt ze en voert ze op de gewenste tijdstippen. De perfecte mix, portiegrootte en voerfrequentie verbeteren uiteindelijk zowel de prestaties als het welzijn en de gezondheid van de dieren. Tegelijkertijd verkleint het de CO2-voetafdruk, doordat goed presterende melkkoeien door een optimale voeding minder methaan uitstoten.

De robot is gekoppeld aan het GEA DairyNet kuddemanagementsysteem en kan real-time worden bewaakt en bestuurd vanaf mobiele apparaten. Behalve dat de robot boerderijen maximale flexibiliteit geeft in hun werkprocessen, maakt hij het werk van een boer ook aantrekkelijker, met een betere balans tussen werk en privé.

Foto: GEA