Goede vooruitzichten voor servicerobots

Mon Nov 28 2022

11 28

Goede vooruitzichten voor servicerobots

29/04/2022

Door Ad Spijkers

Marktonderzoekbureau IDTechEx heeft een rapport gepubliceerd over de verwachtingen voor de komende tien jaar.


     

Onder servicerobots worden verschillende soorten robots verstaan, onder andere voor logistiek en bezorging, schoonmaak, landbouw, onderwaterverkenning, foodservice en sociale interactie. Hun stadia van commercialisering variëren aanzienlijk. Sommige typen zijn goed ontwikkeld en goed voor honderden miljoenen dollars aan jaarlijkse inkomsten. Andere zijn nog in opkomst zijn en kunnen pas tegen het einde van het decennium op de markt worden gebracht.

Regelgeving

Traditionele industriële robots werken in relatief goed gecontroleerde omgevingen. Maar veel servicerobots hebben te maken met meer gecompliceerde scenario's. Voorbeelden zijn beperkt zicht (in de diepzee voor onderwaterrobots), moeilijk terrein (op het veld voor landbouwrobots en menselijke tussenkomst (voor bezorgrobots).

Om ze veilig te laten werken en de risico's tot een minimum te beperken, gelden regels en beperkingen, bijvoorbeeld privacybeleid, beperkingen van de robotgrootte en maximale rijsnelheid. Deze regelgeving beperkt de commercialisering en schaalvergroting van sommige marktspelers.

Sociale robots zijn een voorbeeld. Deze typen worden veel geassocieerd met privacybeleid, omdat ze gemakkelijk informatie kunnen verzamelen bij interactie met mensen. Om een datalek te voorkomen, moeten fabrikanten er voor zorgen dat hun producten voldoen aan de privacywetgeving. Volledig autonome mobiele bezorgrobots bevinden zich nog in een kleinschalige proeffase. Dit heeft te maken met gebrek aan vertrouwen van gebruikers en regelgeving van ministeries van verkeer in veel landen.

Door de Covid-pandemie zijn sommige voorschriften versoepeld. De afgelopen drie jaar zorgde het virus voor een sterke stijging van de vraag naar contactloze en autonome bezorging. Gezien de grote vraag zijn regelgevers begonnen met het versoepelen van enkele beperkingen. Naar verwachting zal deze trend zich voortzetten. Veel landen hebben documenten gepubliceerd die impliceren dat meer robots voor de openbare ruimte wettelijk zullen worden goedgekeurd.

Acceptatie

Bezorgrobots en schoonmaakrobots zijn twee toonaangevende toepassingen. Deze robots zijn ontworpen om te opereren in een goed gecontroleerde binnenomgeving zoals lege winkelcentra, magazijnen en woningen. De goed gecontroleerde omgevingen maken een eenvoudiger ontwerp, gebruiksgemak en hoge robuustheid mogelijk, wat de acceptatie in de markt vereenvoudigt. Dit in tegenstelling tot andere servicerobots (bijvoorbeeld onderwaterrobots, keukenrobots, landbouwrobots, etc.) die werken in een gecompliceerde omgeving met veel onzekerheden, zijn

Door de lage technische complexiteit kunnen fabrikanten van bezorgrobots en schoonmaakrobots goedkopere componenten en eenvoudigere technologieën gebruiken om de kosten en prijzen te verlagen en de betaalbaarheid te vergroten. De lage prijzen verlagen de drempel voor adoptie aanzienlijk, waardoor de marktintroductie wordt versneld.

Marktonderzoek

Ondanks het potentieel om verschillende industrieën te automatiseren, staan servicerobots als geheel nog relatief vroeg op de markt door regelgeving en andere uitdagingen. Covid heeft de acceptatie van sommige servicerobottoepassingen versneld. Veel autoriteiten begonnen de beperkingen te versoepelen, waardoor sommige servicerobots in de praktijk konden worden gebruikt. Hun technische complexiteit en prijs zijn andere overwegingen voor de marktintroductie van servicerobots.

IDTechEx heeft een nieuw rapport uitgegeven, Service Robots 2022-2032: Technologies, Players & Markets. Hierin worden opkomende technologieën en ontwikkelingsstadia voor elke toepassing, regelgeving rond sociale robots en logistieke robots, en financiële gevolgen voor de toekomstige trends besproken. Voor elk type robot wordt in elk toepassingsgebied een diepe duik genomen, samen met bedrijfsvoorbeelden. Ook wordt een gedetailleerde marktprognose voor tien jaar gegeven voor sociale robots, bezorging en logistiek, desinfectie en schoonmaak, landbouw, keuken en restaurants en onderwaterrobots.

Foto: PxHere