Hygiënische robots voor life sciences

Sun Sep 08 2024

09 08

Hygiënische robots voor life sciences

16/05/2024

Door Ad Spijkers

Yaskawa breidt zijn aanbod op het gebied van hygiënegevoelige robottoepassingen uit met een nieuwe, in Europa ontwikkelde serie.


     

De Japanse fabrikant, met Benelux-vestiging in Eindhoven, presenteert de eerste twee Motoman HD-modellen met een laadvermogen van respectievelijk 7 kg (rechts op de foto) en 8 kg (links). De nieuwe zesassige krachtige robots zijn gemaakt in samenwerking met het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) in Stuttgart en zijn speciaal ontworpen voor gebruik in de life sciences sector.

De robots uit de Motoman HD-serie kunnen een breed scala aan handlingtaken uitvoeren in hygiënegevoelige gebieden, waaronder laboratoriumautomatisering, de farmaceutische sector en de voedingsmiddelenindustrie.

Hygiënisch ontwerp

HD staat voor Hygienic Design. De nieuwe robots voldoen aan de strenge eisen van steriele omgevingen en cleanroom-omgevingen. Ze zijn niet alleen geschikt voor gebruik in hygiënische ruimtes tot het hoogste reinheidsniveau (GMP-klasse A conform EHEDG, EN 1672-2 en ISO 14159). Ze voldoen ook aan de cleanroom-klasse conform ISO 14644-1 (cleanroom klasse 5 bij de HD7 en cleanroom klasse 4 bij de HD8) volgens de meet- en evaluatieprocedure gedefinieerd in ISO 14644-14. Voorwaarde hiervoor is een hygiënisch ontwerp. Hier is de expertise van het Fraunhofer Institut geïntegreerd.

De nieuwe robots beschikken over specifieke details die een eenvoudige reiniging garanderen. Hiertoe behoren een speciale asafdichting en een afgerond ontwerp dat geen dode ruimte bevat en geheel zonder externe schroeven, gaten of uitsparingen werkt. Bovendien worden oppervlakken en materialen gebruikt die mechanisch en chemisch bestand zijn tegen het soort stoffen en reinigingsmiddelen die typisch voorkomen in de life sciences, chemische en voedingsmiddelenindustrie.

De hoge beschermingsklasse (IP69K) en het gladde oppervlak (oppervlakteruwheid < 0,8 Ra) minimaliseren de hechting van vuildeeltjes en micro-organismen. Het reinigen wordt vergemakkelijkt doordat de applicatiekabels en medialeidingen (bijvoorbeeld voor perslucht) binnenin de robotarm lopen, terwijl de kabels door de basis van de robot kunnen worden geleid. Andere voordelen zijn onder meer een lage deeltjesemissie (ISO-klasse 5 voor de HD7 en ISO-klasse 4 voor de HD8) en het gebruik van voedselveilig vet (FGG).

Laboratoriumrobots

De nieuwe serie begint de Motoman HD7- en HD8-modellen. Ze worden vervaardigd in de Yaskawa-fabriek in Kočevje (Slovenië) waar ze ook zijn ontwikkeld. De Motoman HD-serie is gebaseerd op de krachtige zesassige robots uit het Motoman GP-portfolio.

Net als de industriële robots maken de nieuwe robots gebruik van Yaskawa's nieuwste Sigma 7-servoaandrijftechnologie. Hierdoor wordt een hoog prestatieniveau bereikt op het gebied van beweging, acceleratie en precisie. Het bewegingsbereik van as 1 bedraagt +/- 180°. De robots kunnen worden gecombineerd met de universele YRC1000 robotcontroller of de YRC1000micro compacte controller. Beide bieden een breed scala aan mogelijkheden op het gebied van besturing, communicatie, veiligheid en software.

Foto: Yaskawa