Lakrobot met snelle rotatieverstuiver

Mon Apr 29 2024

04 29

Lakrobot met snelle rotatieverstuiver

22/11/2023

Door Ad Spijkers

Roterende verstuivers zorgen voor hoge lakkwaliteit, minimaal verfverbruik, korte spoeltijden en lagere kosten.


     

Kunststof onderdelen worden vaak gelakt met conventionele verfpistolen, die goedkoper in aanschaf zijn. Maar met stijgende prijzen voor materialen en reiniging wordt het gebruik van snelle roterende verstuivers steeds winstgevender. Automobieltoeleverancier Valeo gebruikt de EcoBell-technologie van lakspecialist Dürr bij zijn productie in Hongarije. Voor veeleisend lakken in de industrie biedt de EcoBell verstuiverserie een hoge lakkwaliteit, minimaal verfverbruik en korte spoeltijden. Valeo heeft op zijn locatie in Hongarije besloten de conventionele verfpistolen te gaan vervangen door snel roterende verstuivers.

Besparingen

In de toekomst zal een EcoBell roterende verstuiver, gemonteerd op een Kawasaki-verfrobot, kunststof interieurs voor elektrische voertuigen verven. Dürr levert voor het nieuwe verfsysteem de complete uitrusting van verftoevoer tot applicatie, bestaande uit een EcoPump AD-pakket, een vloeistofboard, een tweecomponenten meng- en doseersysteem en de EcoBell hoogrotatieverstuiver zonder hoogspanning.

Voordat Dürr bij Valeo een roterende verstuiver kon toepassen, moest deze bewijzen dat de technologie compatibel was met de processen en specificaties van het bedrijf. Om dit te bereiken werkten Dürr en de integrator Erma Concept samen en leverden ze het bewijs in het testlaboratorium van Erma Lab. De EcoBell bood een goede coatingkwaliteit en is uiteindelijk economisch in kosten. De hoge applicatie-efficiëntie en het stroomopwaartse mengblok in de robotarm minimaliseren het verf- en wasmiddelverbruik en de reinigingsinspanning. Bovendien kan de cyclustijd worden verkort ten opzichte van de vorige toepassing en kan de productiviteit worden verhoogd.

Dankzij de besparingen en de efficiëntiewinst worden de hogere investeringskosten voor een snelle rotatieverstuiver al na korte tijd terugverdiend. Dit komt vooral door besparingen op de stijgende kosten voor verven en wasmiddelen. Het lagere verfverlies en verbruik van wasmiddel zorgen bovendien voor een duurzamer schilderproces.

Dürr in Bietigheim-Bissingen (25 km noordelijk van Stuttgart) is specialist op het gebied van lak- en spuittechniek. Valeo (met hoofdkantoor in Saint-Denis bij Parijs) is toeleverancier en partner van de automobielindustrie wereldwijd. Erma Concept in Grésy-sur-Aix (bij Aix-les-Bains) is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van geautomatiseerde lak- en reiningsinstallaties.

Foto: Dürr