2K trilineaire en monochrome camera's

Sun Oct 06 2024

10 06

2K trilineaire en monochrome camera's

04/10/2024

Door Ad Spijkers

JAI heeft de introductie aangekondigd van vier compacte Line Scan camera's in de Sweep Series, inclusief kleuren- en zwart-witmodellen.


     

De nieuwe 2K-resolutie camera's van het in Kopenhagen gevestigde JAI bieden systeemintegrators de keuze tussen 5GigE en CoaXPress (CXP-6) interfaces, wat flexibiliteit biedt voor diverse industriële opstellingen. De 5GigE modellen meten 44 mm x 44 mm x 64 mm, de CXP-6 modellen 44 mm x 44 mm x 54 mm. Het compacte ontwerp maakt gestroomlijnde systeemconfiguraties mogelijk en minimaliseert ruimtegebruik, waardoor deze camera's ideaal zijn voor omgevingen met beperkte ruimte.

Snelle camera's

De Sweep 2K camera's met 5GigE interface zijn veelzijdige oplossingen die een hoge bandbreedte bieden voor snelle gegevensoverdracht, wat cruciaal is voor hoge snelheid beeldvormingstaken. De verhoogde snelheid verbetert de verwerking en doorvoer zonder dat een dure, voor machine vision specifieke framegrabber-kaart nodig is.

De CXP-modellen daarentegen bieden een hoge bandbreedte en lage latentie, wat resulteert in snelle real-time verwerking. Bovendien garandeert CXP uitzonderlijke signaalintegriteit over lange afstanden in vergelijking met CameraLink. Dit type is geschikt voor grootschalige industriële opstellingen waar camera's ver van de verwerkingseenheid zijn geplaatst.

Beide modellen bereiken hoge scansnelheden, waarbij trilineaire modellen 44 kHz halen en monochrome modellen 172 kHz. Deze scansnelheden maken nauwkeurige en efficiënte beeldvorming mogelijk, zelfs in dynamische productieomgevingen.

Techniek

De nieuwe 2K kleuren Sweep Series Line Scan camera's zijn uitgerust met een trilineaire sensoropstelling voor nauwkeurige kleurweergave met hoge precisie. Aparte lijnen voor rode, groene en blauwe kanalen zorgen voor een natuurgetrouwe kleurenreproductie, wat deze camera's geschikt maakt voor toepassingen waar kleurnauwkeurigheid essentieel is. JAI's op FPGA gebaseerde binning verhoogt digitaal de signaalresponsiviteit door optelling of vermindering van ruis via het gemiddelde van aangrenzende pixels. Dit maakt de camera's betrouwbaar en economisch voor een breed scala aan machine vision toepassingen.

De nieuwe Sweep 2K-modellen ondersteunen verschillende geavanceerde functies die zijn ontworpen om de prestaties in dynamische productieomgevingen te verbeteren. Deze functies omvatten onder andere resume scanning, wat zorgt voor continue gegevensverwerving, zelfs bij onderbrekingen. De modellen bieden ook diverse opties voor het instellen van triggervertraging, waardoor vertraagde uitvoer van de grabberlijnen mogelijk is.

Daarnaast vereenvoudigt de mogelijkheid om de belichtingstijd te regelen via de triggerbreedte taken zoals helderveldinspectie, het maken van HDR-beelden (High Dynamic Range) en synchronisatie met RGB LED-verlichting. Verdere beeldverbeteringsfuncties zorgen voor hoogwaardige beelden direct uit de camera.

Markt en toepassingen

De nieuwe camera's zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Hiertoe behoren sortering van fruit en groenten, houtinspectie, logistiek zoals het scannen van post- en streepjescodes, batterijinspectie, printinspectie of het sorteren van mineralen. Als de werkafstand constant blijft, kunnen deze line scan-camera's ook worden gebruikt op AGV's en AMR's of in combinatie met stationaire robots. Anders raadt het bedrijf zijn kleine Go-X-gebiedsscancamera's aan.

Nieuwe 4K bilineaire en monochrome cameramodellen met geschatte lijnsnelheden van 42 kHz en 84 kHz, ondersteund door zowel 5GigE als CoaXPress interfaces, worden verwacht in 2025. De Nederlandse markt wordt rechtstreeks bewerkt vanuit Kopenhagen, terwijl ook Stemmer Imaging in Zutphen de camera's distribueert.

Foto: JAI