2D robot vision systeem voor vloermarkering

Sun Sep 08 2024

09 08

2D robot vision systeem voor vloermarkering

28/05/2024

Door Ad Spijkers

De robot zorgt voor precisie en efficiëntie in magazijnautomatisering die gebruik maakt van autonome mobiele robots (AMR).


     

Autonome mobiele robots (AMR) zijn een integraal onderdeel van de intralogistiek geworden, omdat ze een stevige bijdrage leveren aan de fabrieks- en magazijnautomatisering. Mensen moeten zich echter veilig en nauwkeurig door de betreffende intralogistieke omgeving kunnen bewegen. Behalve technologieën zoals camera's, sensoren of LiDAR omvat veilige navigatie meestal optische markeringen op de grond om optimale functionaliteit te garanderen.

Nauwkeurig en compact

De markering van magazijn- en fabrieksvloeren tijdens lopende werkzaamheden moet efficiënt en met minimale tijd en kosten gebeuren. Solid-3D heeft een oplossing ontwikkeld die gebruik maakt van nauwkeurige technologie om stickers op elk oppervlak aan te brengen met een nauwkeurigheid beter dan 1 mm. Bovendien kan het Mark.One robotsysteem gaten boren voor een nauwkeurige plaatsing van planken, apparatuur en andere armaturen, waardoor de efficiëntie van magazijnnavigatie wordt vergroot.

Het hart van de markeringsrobot is een vision systeem met als oog een USB uEye LE industriële camera van IDS Imaging Development Systems. De uitdaging was om een compact systeem te ontwikkelen dat de camera, lens, belichting en verwerkingscomputer combineert. Tegelijkertijd moest het systeem voldoen aan de eisen van een klein autonoom voertuig – inclusief beperkte afmetingen, gewichtsbeperkingen en beschikbaar vermogen.

Componenten

Bij de selectie van de afzonderlijke componenten is gekozen voor een compacte en lichte UI-1250LE-camera, die beschikt over een 1,92 megapixel CMOS-sensor met een pixelgrootte van 4,5 µm. Deze is gecombineerd met de 8 mm optiek van Tamron en legt scherpe beelden vast die essentieel zijn voor een nauwkeurige plaatsing van markeringen. De lens werd geïntegreerd gezien de compatibiliteit met de sensor van de camera en het compacte ontwerp. Met een diameter van slechts 29 mm en een lengte van 44,8 mm levert de Tamron-lens goede optische prestaties terwijl hij voldoet aan de ruimtebeperkingen van de Mark.One-robot.

De robot heeft een eigen lichtbron om een uniforme verlichting te garanderen, ongeacht de omgevingslichtomstandigheden. De vastgelegde beelden worden verwerkt door Solid-3D's eigen DVI Vision-software die draait op een Raspberry Pi CM4 embedded computer. Dit systeem, gecombineerd met de op de cloud gebaseerde visionsoftware van Solid-3D, levert een veelzijdige positioneringsrobot op. Deze is door zijn precisie en prestaties geschikt voor taken in geautomatiseerde magazijn- en productiesystemen.

Solid-3D is gevestigd in Peachtree Corners (vlak bij Atlanta) en heeft een Europese vestiging in Gelsenkirchen. IDS heeft zijn hoofdkantoor in Obersulm (bij Heilbronn) en een Benelux-vestiging in Eindhoven.

Foto: Solid-3D