Robot stuurt chirurgische katheters

Sat Dec 21 2024

12 21

Robot stuurt chirurgische katheters

23/04/2021

Door Ad Spijkers

Een uitdaging bij vaatoperaties is de nauwkeurige positionering van de kathetertip. Een promovendus van Universiteit Twente vond een oplossing.


     

Normaal gesproken is het succes van een minimaal-invasieve chirurgische (MIS) procedure afhankelijk van de capaciteiten van de medische professional. Bekende MIS-operaties zijn onder meer vasculaire operaties, waarbij katheters in het lichaam worden ingebracht, naar een bepaalde plaats worden gestuurd waar ze worden gebruikt om een bloedvatprobleem te behandelen.

Elektromagnetische velden

Vaatziekten zijn goed gedocumenteerd. Organen die door deze ziekten zijn aangetast, zijn teer en verder weg gelegen. De vasculaire route om de juiste plaats te bereiken is in sommige gevallen bijzonder ingewikkeld.

Onderzoeker Christoff Heunis ontwierp het ARMM-systeem, een robotchirurgie-platform dat chirurgische katheters bestuurt door middel van extern opgewekte elektromagnetische velden. Heunis ziet het als een veilig en nauwkeurig alternatief voor handmatige besturing en hoopt chirurgen manipulatie te geven waarmee een ingreep sneller voltooid kan worden.

Door gebruik te maken van één enkele cobot-arm zou dit ARMM-platform (Advanced Robotics for Magnetic Manipulation) gemakkelijk in een OK kunnen worden ingepast, terwijl het toch weinig ruimte inneemt. Hij heeft hij aangetoond dat katheters magnetisch kunnen worden bestuurd in fantoomslagaders en in dierlijk weefsel, met een precisie op sub-millimeterniveau.

Trauma voorkomen

Standaard interventies voor endovasculair herstel brengen complicaties met een hoog risico met zich mee, wat leidt tot onnodig trauma tijdens katheterisaties (wanneer een chirurg een katheter in de slagaders inbrengt en stuurt). Bovendien is de nauwkeurigheid van de katheterbesturing sterk afhankelijk van de bekwaamheid van de clinicus.

Heunis is er van overtuigd dat we met een ARMM-platform in elk ziekenhuis diagnostische en therapeutische katheterisaties kunnen transformeren. Volgens hem hoeven onderzoekers nu alleen nog maar toe te werken naar klinische proeven en het vanuit deze translatione le fase verder te brengen.

Momenteel werkt Heunis samen met Novel-T om de haalbaarheid van dit systeem in ziekenhuizen in Nederland en Duitsland te onderzoeken. Het ARMM-systeem kan mogelijk de volgende Da Vinci zijn.  Hij en zijn team hebben actief bijgedragen aan het opstarten van een startup bedrijf (Flux Robotics). Ook doe het jij momenteel mee aan de UT Challenge en staat hij op de shortlist van de startup competitie Digitale Euregio Top 2021 (DSE).

Foto: Universiteit Twente