Voor elke toepassing een Beckhoff robot

Sat Mar 02 2024

03 02

Voor elke toepassing een Beckhoff robot

27/06/2022

Door Ad Spijkers

ATRO is een compact meerassig systeem, dat modulair, flexibel en geïntegreerd is.


     

Met Automation Technology for Robotics (ATRO) presenteert Beckhoff in Haarlem een nieuw concept voor robotica-toepassingen. Het is een modulair systeem waaruit voor elke toepassing flexibel de juiste robotkinematica kan worden samengesteld. Een belangrijk kenmerk van het systeem is de interne doorlaat voor data, stroom en vloeistoffen. Deze is zo uitgevoerd dat alle assen zijn ontworpen om eindeloos te roteren.

ATRO

Met ATRO kunnen gebruikers bijna elk robotontwerp voor hun toepassing creëren met behulp van de meegeleverde modules. De toepassing gaat hierdoor van een eenvoudige éénassige roterende indexeringstafeltoepassing en deltakinematica tot meerassige gelede robots. Het systeem is eenvoudig in bedrijf te stellen en bedienen; de directe integratie van het robotsysteem in de op PC gebaseerde besturing maakt een geoptimaliseerde totaaloplossing voor de machine of installatie mogelijk. Dit vermindert het aantal besturingen dat nodig is op één industriële PC, zelfs met meerdere robots.

De kinematica bestaat uit actieve gewrichten. de motormodules. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: rechte modules in I-vorm of haakse modules in L-vorm, ontworpen in vijf vermogensklassen. Elke motormodule vormt een compleet aandrijfsysteem voor één as van de robot. De enige externe componenten die nodig zijn, zijn een voeding en een besturing. Hierdoor wordt de benodigde ruimte in de schakelkast aanzienlijk verminderd.

Behalve de actieve modules zijn er aansluitmodules zonder eigen aandrijving:

  • basismodules als basis inclusief de mediatoevoer,
  • koppelmodules met I-, L- en Y-vormen voor het realiseren van individuele robotconfiguraties,
  • systeemmodules die kunnen worden gebruikt om extra functies zoals een camera te integreren.

Interne doorlaat

Alle modules zijn met elkaar verbonden via de ATRO-interface, die een starre verbinding garandeert en ook door de ingevoerde media gaat. Data, stroom en vloeistoffen (perslucht, vacuüm of water) worden zo intern door de modules in de ATRO-kinematica geleid. Conventionele robotoplossingen leiden ze daarentegen naar buiten en zijn daardoor beperkt in rotatie en gebruik van de werkruimte.

Deze beperking geldt niet voor de Beckhoff-oplossing. Elke as kan eindeloos worden gedraaid, wat een betere cartesiaanse toegankelijkheid en korte positioneringspaden mogelijk maakt. Bovendien kunnen storende contouren door externe mediatoevoer – bijvoorbeeld door extern geplaatste kabels en met name bij cobots storende draaimomenten – worden vermeden. Daarnaast worden de media via de ATRO-interfaces geleverd voor een klanttoepassing en kunnen vrijwel alle robottools eenvoudig worden geïntegreerd, zoals geavanceerde grijpersystemen.

Systeemintegratie

ATRO is een flexibel robotsysteem dat alle essentiële machinefunctionaliteiten heeft dankzij de diepe integratie in de TwinCAT-automatiseringssoftware. Deze omvatten bijvoorbeeld beeldverwerking voor geavanceerde toepassingen (zoals bin picking), verbetering van bewegingsprestaties door machine learning of directe integratie met de cloud voor analyse en onderhoud. Het gebruik van open interfaces en universele standaarden maakt 'plug and play' van de gecreëerde robotconfiguratie en eenvoudige engineering mogelijk.

De verscheidenheid aan functies in één besturing minimaliseert de hardwarekosten en zorgt voor synchronisatie van alle componenten en lage vertragingen in de datacommunicatie. Daar hoort ook de directe combinatie met Beckhoff's intelligente transportoplossingen als XTS en XPlanar bij. Ook communicatie, functionele veiligheid en de daadwerkelijke toepassing kunnen worden gecreëerd. Dit maakt niet alleen de configuratie mogelijk van een krachtige totaaloplossing met maximale systeemoutput, maar ook een vermindering van de machinevoetafdruk.

Foto: Beckhoff