Robot melkt koeien in groepsverband

Mon Aug 15 2022

08 15

Robot melkt koeien in groepsverband

08/06/2021

Door Ad Spijkers

Fullwood Packo in Vleuten heeft een nieuw oplossing voor het melken in groepen ontwikkelde.


     

Melkveebedrijven zoeken naar melkoplossingen voor grote veestapels, met behoud van goede resultaten en zonder in te leveren op efficiëntie of koecomfort. Met M2erlin Meridian van Fullwood Packo kunnen koeien automatisch worden gemolken in groepen. Dit gebeurt door een combinatie van de consistentie en routine van conventioneel melken met de voordelen van robotmelken.

De M2erlin Meridian is ontworpen om het leven van koeien en hun veehouders gemakkelijker te maken. De naam is afkomstig van de halfcirkelvormige opzet waardoor de koe direct naar de robots kan doorstromen zonder tijdens de in- en uitloop links- of rechtsaf te hoeven slaan. Dit voelt natuurlijker voor de koeien, bevordert beter melken en kost minder ruimte.

Met zijn startformaat van zes robots is het systeem een flexibele en toekomstbestendige manier om meer melk in de tank te krijgen en tegelijk het koecomfort en de efficiëntie te verbeteren.

Koe op eerste plaats

Fullwood Packo is bekend om zijn productstrategie met de koe op de eerste plaats. Met het nieuwe batchmelksysteem kunnen veehouders er op vertrouwen dat alle koeien zich tijdens het melken comfortabel voelen en goed kunnen presteren.

Met M²erlin Meridian kunnen koeien automatisch in batches worden gemolken. De veehouder kan na het melken van een groep de volgende groep binnenbrengen. Dit gebeurt door de koeien veilig in een centrale wachtruimte te houden en ze vervolgens via een bewegend opdrijfhek door het geautomatiseerde melkproces te leiden. Het ontwerp van het ronde, bewegend opdrijfhek zorgt voor een soepele inloop van de koeien naar de robots.

Nieuwe aanpak

M²erlin Meridian streeft naar slimmer in plaats van harder werken en vereist geen directe supervisie, waardoor tijd vrijkomt voor andere taken in het bedrijf. Voor wie de prestaties van zijn koeien en robots in real time wil zien, geeft de M²erlinInfo app op de smartphone alle vitale gegevens rechtstreeks weer (foto).

M²erlin Meridian is geschikt voor bedrijven die een nieuwe aanpak willen waarmee melken plezieriger wordt door minder fysieke inspanning en een rustige omgeving. Met dit systeem houdt de melkveehouder de controle en kan meer bereiken terwijl hij of zijn minder doet, met ondersteuning van groter koecomfort en goede resultaten.

Melken in de toekomst

De melkveehouderij is continu op zoek naar nieuwe wegen voor datagestuurde oplossingen met een optimale waarde voor bedrijven. En daarom ontwikkelt Fullwood Packo steeds nieuwe methoden voor melken en koelen op een manier die koegezondheid, workflow-efficiëntie en bedrijfswinst bevordert. Deze nieuwste oplossing voor geautomatiseerd melken voor grotere bedrijven kan gemakkelijk worden aangevuld met meer M²erlin-robots, mocht uitbreiding nodig zijn.

Het bedrijf in Vleuten is internationaal actief leverancier van volledig geïntegreerde oplossingen voor hoogwaardig melk-, koel- en veestapel-management voor melkveehouders. De onderneming telt een aantal bedrijven die deel uitmaken van Pindustry, de beleggingsmaatschappij van de Verder Group.