Onderhoudsrobots voor infrastructuur

Sat Dec 21 2024

12 21

Onderhoudsrobots voor infrastructuur

02/02/2022

Door Ad Spijkers

Veel inspectie-en onderhoudstaken worden met de hand uitgevoerd. Robots kunnen bepaalde taken overnemen.


     

Er zijn veel taken nodig bij het inspecteren en onderhouden van onze infrastructuur, die tegenwoordig handmatig worden uitgevoerd. Het Teknologisk Institut in Denemarken is betrokken bij het initiëren van een aantal experimenten samen met Deense en Europese bedrijven. De initiatieven moeten de weg vrijmaken voor de introductie van robottechnologie om deze taken te vervullen.

Mensen voeren een zee van soms monotone, risicovolle en tijdrovende inspectie- en onderhoudstaken uit in sectoren als transport, watervoorziening en energie. Allemaal voorzieningen die zorgen voor wat velen van ons als vanzelfsprekend beschouwen. De wereldwijde markt voor inspectie en onderhoud wordt geschat op 450 miljard euro. Er ligt een groot potentieel voor robottechnologie-oplossingen om de productiviteit te verhogen en de veiligheid te verbeteren.

RIMA

Er is een knelpunt als het gaat om het aansluiten van technologie op marktbehoeften en toepassingen met een groot potentieel. Het Teknologisk Institut in Taastrup (bij Kopenbhagen) werkt eraan om dit potentieel te vergroten door Deense bedrijven ertoe te brengen het te realiseren en in hun voordeel te gebruiken.-Dit gebeurt middels een door de EU gefinancierd project genaamd RIMA. Deense bedrijven kunnen hiermee ook de specialistische kennis verwerven die ze nodig hebben, toegang krijgen tot een Europees netwerk en de groei op het gebied van robots voor inspectie en onderhoud versnellen.

Robotics for Infrastructure Inspection and Maintenance (RIMA) is een vierjarig Europees project (looptijd 2019-2022), dat kleine en middelgrote ondernemingen helpt om robottechnologie te introduceren om uitdagingen op het gebied van inspectie en onderhoud op te lossen. Dit geldt voor bijvoorbeeld watervoorziening, wegen, spoorwegen , infrastructuur in steden, energieproductie en -distributie.

Het RIMA-consortium bestaat uit zestien onderzoeksorganisaties uit verschillende Europese landen en zeven organisaties die eindgebruikers en verschillende sectoren vertegenwoordigen. RIMA wordt met 16 miljoen euro gefinancierd door de EU.

Deense inspanningen

Meer specifiek zal het instituut – dat de Deense inspanning in het project leidt – essentiële diensten verlenen om een versnelling te bereiken. Dit omvat ondersteuning voor testen en technologieoverdracht, advies en training in robottechnologie bij inspectie en onderhoud. Momenteel begint de laatste ronde van in totaal vijftig experimenten, waarbij bedrijven ondersteuning krijgen bij het oplossen van een uitdaging of het ontwikkelen van technologieën en oplossingen voor inspectie en onderhoud. Onder hen zijn ook enkele Deense bedrijven.

Het instituut noemt enkele voorbeelden uit het project. Elk jaar blijven er 76 miljoen stukjes kauwgom op de Deense trottoirs achter. Dit is een uitdaging die het in Aarhus gevestigde bedrijf Capra Robotics is aangegaan en waarvoor het RIMA-project een oplossing wil ontwikkelen. In Odense is een ander bedrijf, Blue Atlas Robotics, begonnen om inspectietaken onder het wateroppervlak gemakkelijker en efficiënter te maken met een autonome onderwaterdrone.

Foto: Teknologisk Institut