AI-robotoplossing voor logistiek centrum

Mon Apr 29 2024

04 29

AI-robotoplossing voor logistiek centrum

15/03/2024

Door Ad Spijkers

De eerste fase van het innovatiepartnerschap tussen Festo en Würth duurt al twee jaar - en het prototype werkt.


     

Gereedschapfabrikant Württ wil de op maat gemaakte AI-softwareoplossing van Festo uitgebreid testen in het Reinhold Würth Innovation Center Curio. De specialist in gereedschappen gaat de oplossing bespreken met medewerkers en, als alles succesvol is gebleken, gebruiken in zijn logistieke centra over de hele wereld.

Het project

Het hoofdkantoor van de Würth Group is gevestigd in Künzelsau (50 km ten oosen van Heilbronn). In het logistieke centrum aldaar bevinden zich eindverpakkingsstations waar een grote verscheidenheid aan producten in trays op sorteerlijnen arriveert. Medewerkers halen de voorwerpen uit de bakjes en verpakken ze in verzenddozen. Würth heeft ongeveer 1.000.000 producten in zijn portfolio - van kleine en lichte producten tot zeer zware onderdelen.

Het werken met zware onderdelen is stressvol voor medewerkers. De GripperAI software van Festo moet daarom onderdelen met een gewicht tot 20 kg met een robot kunnen verwerken. Würth selecteerde Festo voor de ontwikkeling van een op maat gemaakte en tegelijkertijd flexibele oplossing.

Software op maat

Aandrijf- en besturingsspecialist Festo uit Esslingen (bij Stuttgart) heeft ruim twee jaar aan het project gewerkt. Het bedrijf heeft in zijn laboratorium een kopie van de sorteersporen van Würth gebouwd en zo de verschillende mogelijkheden van de robot kunnen ontwikkelen. Dit omvat objectafhankelijke grijperselectie, het pakken van voorwerpen uit de trays, het inpakken van verzenddozen en het hanteren van de dozen en trays.

Als bijzonderheid is de geassembleerde robotcel uitgerust met een gereedschapsstation. De robot kan verschillende zuignappen en grijpers gebruiken - afhankelijk van het type object, de vorm en de oppervlaktekwaliteit. De GripperAI software bepaalt welk gereedschap het meest geschikt is. Een geïntegreerde camera in de robot herkent de verschillende objecten, waardoor een nauwkeurige selectie mogelijk is. De Festo GripperAI-oplossing kan bijna alles vastgrijpen wat wordt aangeboden en waarvoor grijpers en robots zijn ontworpen. De speciaal voor dit project ontwikkelde grijpers zijn voorzien van zuignappen uit het portfolio van Festo.

Efficiënt hanteren

Met de aangepaste AI-robotoplossing kan Würth zware onderdelen en verschillende objecten efficiënt hanteren. Dit vermindert de werkdruk voor medewerkers aanzienlijk en verhoogt de efficiëntie van de werkzaamheden. Het voordeel van de oplossing is dat er geen les of training voor nodig is. De software werkt met elk robot- en visionsysteem, waardoor de gereedschapfabrikant flexibel is bij het kiezen van zijn partners.

Als onderdeel van het partnerschap kon het Festo-team zijn AI-mogelijkheden testen en valideren op basis van onderzoek. Door de jarenlange ervaring op het gebied van mechanica, logistiek en industriële automatisering en de AI-expertise in het team kon het bedrijf de totaaloplossing voor Würth ontwikkelen. Tegelijkertijd wordt er ook een onderwijstraject ontwikkeld dat specialisten verder opleidt voor de toekomstige arbeidswereld en uitlegt hoe zij gaan samenwerken met de collaboratieve robot.

De robotcel kan alle geplande soteerlijnen bedienen. Verdere ontwikkelingswerkzaamheden en optimalisatiestappen zijn al gedefinieerd, zoals hogere snelheid, betere verpakking en optimalisatie van het totale proces. Würth verwacht dankzij dit project zijn logistieke processen aanzienlijk te kunnen verbeteren en verdere groei mogelijk te maken. In een tijd waarin er een tekort is aan vakmensen maakt de cobot maakt het mogelijk om verdere groei op te vangen en medewerkers te ondersteunen.

Festo heeft zijn Nederlandse hoofdvestiging in Delft. Würth heeft zijn Nederlandse kantoor in 's-Hertogenbosch. Festo exposeert op Vision, Robotics & Motion, stand 49, 5 en 6 juni, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch.

Foto: Würth