Zelfrijdende printer op Vlaamse bouwplaats

Thu Nov 21 2024

11 21

Zelfrijdende printer op Vlaamse bouwplaats

19/12/2022

Door Ad Spijkers

Het bouwen van de toekomst: meer efficiëntie en minder fouten.


     

Bouwbedrijf Vandenbussche in Aalter (25 km westelijk van Gent) heeft een mobiele topografische robot of BIM-printer succesvol ingezet op een Vlaamse bouwplaats. De robot kan autonoom details van digitale tekeningen op ware grootte en tot op de millimeter nauwkeurig op een vloer uittekenen. Met deze investering toont het bedrijf aan dat het een voortrekker is op het vlak van digitalisering en duurzaamheid in de bouwsector.

BIM

De bouwsector kampt ook in België met een groot personeelstekort. Bouwbedrijven gaan daarom op zoek naar innovatieve oplossingen om efficiënter te kunnen werken. Wie investeert in nieuwe technologie plukt daar vroeg of laat de vruchten van. Reden voor Vandenbussche om al jaren te investeren in innovatieve, betrouwbare apparatuur. Het zorgt niet alleen voor meer veiligheid op de werf, maar het helpt ook sneller en efficiënter te werken.

Zo werkt Vandenbussche al jaren via een Bouwwerk Informatie Model (BIM). Hierbij gebruiken diverse partijen één 3D-model dat alle informatie over planning, kosten, duurzaamheid, materialen, operaties en onderhoud van een nieuw gebouw bevat. Via deze virtuele kopie kan een project veel nauwkeuriger worden uitgevoerd. Op dit moment modelleert het bedrijf al 75% van zijn projecten in BIM, maar tegen eind 2023 wil het alle projecten via deze methodiek uitwerken. Door de visualisatie krijgt de klant ook een helder zicht over het totaalproject en kunnen we nog meer op maat werken.

Slim en nauwkeurig

Een BIM-model interpreteren en vertalen naar de vloer vraagt veel voorbereidend werk. Bimprinter, een start-up uit Andenne (bij Namen) heeft een robotprinter ontwikkeld die de digitale plannen op ware grootte uittekent op de vloer. Vandenbussche is de eerste Vlaamse aannemer die de robotprinter effectief in gebruik neemt.

De robot is een handig hulpmiddel bij het plaatsen van scheidingswanden met complexe geometrie en hoeken. Dankzij de robot kan het bouwbedrijf de menselijke foutenlast uitschakelen. Bovendien kan het met een hogere snelheid plannen uittekenen.

De robot werd voor het eerst ingezet op de bouwplaats van een woonzorgcentrum in Koksijde. Samen met AIKO Architecten & Ingenieurs in Maldegem won Vandenbussche de aanbesteding voor dit prestigieuze project. Een belangrijke voorwaarde was een vlotte uitvoering van het werk. Dat kon Vandenbussche garanderen door in het voortraject een aantal doordachte keuzes te maken en het volledige project in BIM uit te werken. Nu het bedrijf over deze robot beschikt, kan het nog een stap sneller schakelen. In een halve dag tijd kunnen we alle lijnen op de betonplaat worden uitgetekend.

Innoveren en mensen aantrekken

De robotprinter meet 1 m x 1 m en is zo’n 50 kilo zwaar. Hij werkt veel nauwkeuriger dan traditionele methodes. Vanuit BIM worden de plannen geëxporteerd naar een computer die ze vervolgens in real time naar de robot communiceert. Nadat hij een verfstreep heeft gespoten, brandt hij met behulp van een laser een lijn in de vloer. Ook de kalibratie gebeurt automatisch – voor de robot verf op de betonplaat spuit, controleert hij of dat effectief op de juiste plek gebeurt.

Vandenbussche wil de robot de komende maanden op steeds meer bouwplaatsen inzetten. Het bedrijf wil een voorbeeld zijn voor de sector en hoopt dat zijn inspanningen ook mensen overhaalt om zich warm te maken voor een job in de bouw. Met technologie alleen kom je er niet – we blijven ook mensen nodig hebben om verder te kunnen groeien, aldus het bedrijf.

Foto: Vandenbussche Bouwgroep