Met sensordata naar slimme robots

Thu Nov 21 2024

11 21

Met sensordata naar slimme robots

25/11/2022

Door Ad Spijkers

Meer en beter gebruik van sensordata kan de productiviteit en veiligheid van robots verhogen.


     

Meer automatisering en meer digitalisering zijn de sleutel tot meer procesefficiëntie - ook en vooral in de robotica. De uitdagingen zijn meestal complex, maar ze kunnen worden overwonnen door sensordata te verzamelen, interpreteren, toepassen en visualiseren. Intelligente sensoren en sensorsystemen van Sick leveren de nodige informatie voor slimme en gedigitaliseerde robotica-toepassingen. Daarbij kunt u denken aan bewegingsbeveiliging, visuele geleiding van robots, positiedetectie en bewaking van grijpers.

Veilige mens-robot interactie

Het robotsysteem sBot Speedsafe van Sick is een integratievriendelijke oplossing voor een op prestatie geoptimaliseerde beveiliging van robottoepassingen. Het complete systeem bestaat uit een veiligheidslaserscanner en een Flexi Soft veiligheidscontroller. Het is beschikbaar voor integratie in de ecosystemen van Universal Robots, Kuka, Fanuc en Yaskawa en biedt naast voorgeconfigureerde en geteste automatiserings- en veiligheidsfuncties een compleet bedradingsplan. Dit zorgt voor een eenvoudige en soepele systeemintegratie in de betreffende robotbesturing.

Het bijzondere aan sBot Speed is de adaptieve perceptie van de omgeving. Het maakt ongehinderd en veilig menselijk ingrijpen in een robotsysteem mogelijk. Hoe verder een persoon in het werkgebied van de robot komt, hoe langzamer deze wordt – totdat hij uiteindelijk volledig tot stilstand komt. Als de persoon het beveiligings- en waarschuwingsveld verlaat, start de robot automatisch weer op. Dat gebeurt eerst met een veilig gereduceerde snelheid totdat hij de oorspronkelijke werksnelheid kan hervatten.

De mogelijkheid om de werkomstandigheden van de robot automatisch aan te passen aan de positie van mensen in het gebied beschermt tegen het risico op ongevallen. Tegelijkertijd verbetert de productiviteit, omdat stilstandtijden worden verminderd en werkprocessen worden geoptimaliseerd.

App voor probleemoplossing

Als een robot stopt wanneer hij om een onbekende reden een foutgerelateerde storing ervaart, kan het vinden van de oorzaak en het oplossen van problemen veel tijd, productieverlies en geld kosten. Hier kan de komt Sick Augmented Reality App (SARA) uitkomst bieden (foto). De app voor smartphones en tablets met iOS- of Android-besturingssystemen maakt het mogelijk om storingen direct ter plaatse op te sporen. Het draadloze diagnosesysteem maakt gebruik van augmented reality om het beeld van de sensor samen te voegen met zijn echte omgeving en visualiseert het fouten direct op het eindapparaat.

Ook kunnen andere sensorgegevens worden weergegeven die relevant kunnen zijn voor het oplossen van problemen, bijvoorbeeld apparaat-ID, status, temperatuur, vervuilingsgraad of bedrijfsuren. SARA helpt om snel en zonder wachten op experts de oorzaken van stops te vinden en weg te nemen. Dit versnelt het opnieuw opstarten en minimaliseert de uitvaltijd.

Foto: Sick