VDL Groep neemt belang in AI-specialist

Fri Apr 26 2024

04 26

VDL Groep neemt belang in AI-specialist

25/10/2022

Door Ad Spijkers

Door samenwerking met VBTI gaat VDL Groep deep learning technologie nadrukkelijker inzetten in processen, systemen en in de productie.


     

Door lering te trekken uit grote hoeveelheden data worden deep learning-algoritmen slimmer en beter. De AI-technologie van VBTI in Eindhoven verzamelt met camerasystemen veel beelden en met deze data kan bijvoorbeeld het oogstmoment van asperges worden bepaald of de oogstprognose van aardbeien worden voorspeld. Hiermee worden belangrijke stappen gezet in de verduurzaming van ons voedselsysteem waarvoor nu nog vaak handwerk nodig is. VDL Groep met hoofdkantoor eveneens in Eindhoven nam onlangs een minderheidsbelang in de AI-specialist.

Versnellen

Met onder meer combinaties tussen mechanica, elektronica en software biedt VDL Groep met zijn producten en diensten onze klanten toegevoegde waarde. Daarbij biedt automatisering steeds vaker ondersteuning. De groep ziet VBTI als een belangrijke partner om ook in dat kader te versnellen op de deelgebieden visuele technologie en AI.

Met de strategische samenwerking met VDL kan VBTI zijn groei versnellen. Het bedrijf ontwikkelt een eigen platform waarmee deep learning technologie wordt geïntegreerd in applicaties om visuele inspectietaken te optimaliseren en productielijnen te automatiseren. Algoritmen vinden daarbij de meest efficiënte manier om productietaken uit te voeren, van het vouwen van een doos tot het runnen van een complete assemblagelijn.

AI in de kas

VDL Cropteq Robotics heeft samen met Bosman en Van Zaal een platform voor een agrarische robot ontwikkeld en geproduceerd. De eerste versie is een robot die bladeren van komkommerplanten knipt waarbij vision technologie, robotica, mechatronica, kunstmatige intelligentie en kennis uit de land- en tuinbouw worden gecombineerd. De robot is uitgerust met technologie van VBTI.

Komkommerplanten zijn nooit hetzelfde. Door geleerd te hebben van data geeft ons algoritme precies aan waar en wanneer bladeren van komkommerplanten moeten worden geknipt. Bovendien past het algoritme zich aan een veranderende omgeving aan, zodat de robot altijd optimaal presteert ongeacht de kas, het seizoen of de plantenvariant.

De wetenschappelijke en tegelijkertijd praktische benadering van VBTI versnelt deze ontwikkeling. In een complexe omgeving zoals in een kas, met veel variatie van gewassen, is de samenwerking met de specialisten van VBTI voor VDL Cropteq Robotics belangrijk. Met het deep learning-platform van VBTI kan het bedrijf deze ontwikkelingen versnellen.

Door de strategische samenwerking tussen VDL en VBTI zal de slimme, zelflerende technologie van VBTI echter breder bij VDL worden ingezet dan in het cluster Foodtech. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het voorspellen wanneer onderhoudswerkzaamheden aan machines moeten worden uitgevoerd, vroegtijdige signalering van eventuele onregelmatigheden in productieprocessen of het stroomlijnen van voorraadbeheer zodat bijvoorbeeld tekorten worden voorkomen.

Foto: VDL Groep