Nieuwe controllers voor ABB robots

Fri Apr 19 2024

04 19

Nieuwe controllers voor ABB robots

17/12/2021

Door Ad Spijkers

Nieuwe besturingen bieden snellere, schaalbare en energetisch efficiënte productie.


     

Om aan de vraag naar snellere en efficiëntere productie te voldoen, voegt ABB Robotics twee nieuwe leden toe aan zijn OmniCore controllerfamilie. De nieuwe E10- en V250XT-controllers zijn beschikbaar voor een reeks robots in het portfolio van ABB. Ze bieden volgens het bedrijf de beste motion control in hun klasse en leveren twintig procent energiebesparing. Ze zijn toekomstbestendig door de ingebouwde digitale connectiviteit en bieden meer dan 1000 extra functies om te voldoen aan veranderende vereisten.

De twee nieuwe controllers breiden de mogelijkheden voor verbeterde robotbesturing uit in een verscheidenheid aan industrieën, van elektronica-assemblage tot automotive, logistiek en de algemene industrie.

Beide controllers bieden verhoogde schaalbaarheid dankzij meer dan 1.000 hardware- en softwarefuncties die gebieden omvatten zoals programmering, offline inbedrijfstelling en simulatie, onderhoud, visie en veiligheid. De controllers beschikken over ingebouwde connectiviteit met ABB Ability Connected Services (op de cloud gebaseerde servicesuite) voor robots. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor het verbeteren van de prestaties door verbeterd voorspellend onderhoud en levenscyclusbeheer.

Twee modellen

Met een slank 19" ontwerp voor rackmontage is de E10 geschikt voor krappe ruimtes en productielijnen met een hoge dichtheid waar ruimtebesparing een belangrijke vereiste is. Hierbij valt te denken aan de assemblage van kleine onderdelen en material handling in de elektronica-industrie. De E10-controller is ontworpen om ABB's Scara-robots en gelede robots met een laadvermogen tot 11 kg aan te sturen, zoals de IRB 920T en IRB 1300.

De OmniCore V250XT-controller is ontworpen om gelede robots met een laadvermogen tot 300 kg te besturen, zoals de IRB 6700. Dit type biedt een veelzijdige en krachtige oplossing voor gebruik in de productie van elektrische voertuigen, de automobielindustrie, logistiek en algemene industriële toepassingen.

De OmniCore E10- en V250XT-controllers verbruiken tot 20% minder energie in vergelijking met de vorige IRC5-controllers. Dit werd mogelijk dankzij de energieregeneratie technologie en de terugwinning van remenergie, waardoor fabrikanten hun energiekosten kunnen verlagen en de energie-efficiëntie kunnen verbeteren door bij te dragen aan algemene reducties bij energieverbruik.

Handcontroller

Beide controllers worden gebruikt met de FlexPendant handcontroller van ABB. Het grote 8" multi-touch display ondersteunt standaardgebaren, zoals knijpen, vegen en tikken, wat het programmeren van robots vereenvoudigt. De FlexPendant is 'hot-swappable' en kan dus worden losgekoppeld of opnieuw aangesloten zonder de lopende productie te onderbreken. Hierdoor kan de handheld worden gedeeld tussen meerdere robots, wat de implementatie van de robot versnelt en de kosten minimaliseert.

De OmniCore familie van ABB is nu geschikt voor veertien robots die profiteren van meer kracht en flexibiliteit. Alle OmniCore controllers zijn gebaseerd op ABB's RobotWare besturingssysteem. De controllerfamilie zal worden uitgebreid voor het gehele robotportfolio, waartoe in 2022 meer toepassingen zullen volgen.

Onderstaand filmpje introduceert de OmniCore E10. Op YouTube vindt u een vergelijkbaar filmpje over de V250XT.

Foto: ABB