Integratie motion planning met simulatie

Thu Mar 28 2024

03 28

Integratie motion planning met simulatie

11/10/2022

Door Ad Spijkers

Realtime Robotics gaat samenwerken met Siemens om zijn RapidPlan-software te integreren met Siemens Process Simulate.


     

Realtime Robotics in Boston (Massachusetts) is leverancier van software voor botsingsvrije autonome bewegingsplanning voor industriële robots. Het bedrijf kondigde onlangs een samenwerking aan met Siemens om zijn RapidPlan-software te integreren met Siemens Process Simulate, in het Tecnomatix-portfolio van het Duitse bedrijf.

Door deze integratie kunnen klanten van het Duitse concern Realtime's software voor het plannen en besturen van robotbewegingen gebruiken als onderdeel van hun reguliere workflow, zonder Process Simulate te verlaten. Klanten die de integratie gebruiken, kunnen robottaakplannen eenvoudig visualiseren, prioriteren en simuleren, en valideren via virtuele inbedrijfstelling. Ondersteuning voor servolaspistolen is ook toegevoegd.

Sneller en efficiënter

Realtime Robotics' RapidPlan software helpt fabrikanten bij het sneller en efficiënter ontwerpen en implementeren van industriële automatisering. Het programmeren, inzetten en besturen van industriële robots is geautomatiseerd, waarbij alle robotbewegingen autonoom worden gegenereerd en gechoreografeerd. Gebruikers creëren in een digitale tweeling een simulatie van hun werkcel en wijzen en klikken vervolgens op robots en richtpunten om botsingsvrije taakplannen te maken en te visualiseren. Dit bespaart weken tot maanden programmeertijd per project.

Met Realtime Robotics voor Siemens Process Simulate kunnen posities en tussenposities worden bijgewerkt zonder herprogrammering. Tijdrovende handmatige taken kunnen worden verminderd met geautomatiseerde en botsingsvrije interlock-programmering. Ook kan een flinke reductie in programmeertijd kan worden gerealiseerd.

Voordelen

De belangrijkste voordelen van deze integratie zijn:

  • Stroomlijning van de inbedrijfstelling van cellen. Met RapidPlan krijgen klanten bewegingspaden die botsingen tussen robots en met andere objecten in de cel voorkomen.
  • Verbetering van besluitvorming. De software maakt eenvoudige logica mogelijk, waardoor het gemakkelijk is om intuïtief robots te configureren of te optimaliseren voor cyclustijd.
  • Snel opties evalueren en valideren. De noodzaak om langdurige, moeizame handmatige validatie van robotpaden uit te voeren, wordt geëlimineerd omdat RapidPlan snel wijzigingen evalueert en beschikbare opties valideert.
  • Direct werken in Siemens Process Simulate. Het is niet langer nodig om te schakelen tussen programmeer- en simulatieprogramma's. RapidPlan integreert met Process Simulate en kan op dezelfde pc of in een aparte omgeving worden uitgevoerd.
  • Automatische tussenpunten en vergrendelingen. Process Simulate registreert automatisch door RapidPlan gegenereerde tussenpunten, waardoor handmatige validatie van tussenpunten en vergrendelingen niet meer nodig is.

De integratie met Siemens zal het voor degenen die Process Simulate gebruiken gemakkelijker maken om botsingen te elimineren en robottaakplannen snel van simulatie naar realiteit te brengen. Realtime Robotics werkt al samen met Siemens om de integratie van robotwerkcellen in industriële faciliteiten te vereenvoudigen.

Foto: Siemens