DeLaval presenteert distributievoerrobot

Thu Apr 25 2024

04 25

DeLaval presenteert distributievoerrobot

28/03/2023

Door Ad Spijkers

Voeren is de grootste kostenpost op een melkveebedrijf en na het melken de meest arbeidsintensieve. Robotisering biedt uitkomst.


     

Het programma robots (VMS-melkrobot serie, OptiDuo voeraanschuifrobot, mestrobot) van DeLaval wordt uitgebreid met de OptiWagon. Het bedrijf met Benelux-vestiging in Steenwijk introduceert nu de nieuwe voerrobot als module in het DeLaval Optimat automatisch voersysteem. Deze totaaloplossing voorziet alles in het wegen, mixen, snijden, homogeen distribueren en voeren van het gemengde ruwvoer.

Distributievoerrobot

De distributievoerrobot kan verschillende recepten naar meerdere groepen brengen, tot twaalf keer per dag per groep. De recepten en het routeplannen kunnen worden opgezet in het DelPro Farm Managementsysteem van DeLaval. Het Optimat voersysteem helpt om de rantsoenefficiency te optimaliseren. Dit efficiënt doen is belangrijk voor de rendabiliteit op het melkveebedrijf.

De OptiWagon inzetten als onderdeel van dit automatisch voersysteem brengt voor de gebruiker flexibiliteit in het voeren en draagt bij aan het besparen van kostbare arbeidstijd en het beperken van de energiekosten. DeLaval houdt vast aan het concept van een aparte stationaire menger en een separate distributievoerrobot. Dit levert een capaciteitsvoordeel op, maar belangrijker is dat de verschillende taken dan het best worden uitgevoerd, wat van belang is om op een efficiënte manier voer om te zetten in melk.

Twee uitvoeringen

Het DeLaval Optimat automatisch voersysteem is geïnstalleerd op meer dan zeshonderd bedrijven, voornamelijk in Europa. Er bestaan twee uitvoeringen. Optimat Standard is een eenvoudig en doeltreffend systeem, bestaande uit een grote verticale stationaire menger (VSM), een opgaande transportband en een distributievoerrobot. Dit systeem is geschikt voor familiebedrijven die hetzelfde rantsoen geven aan alle melkkoeien.

Optimat Master, met voerbunkers, is een systeem dat wordt gekenmerkt door een hoge mate van flexibiliteit, zowel naar soorten ruwvoer als naar verschillend aantal rantsoenen en aantal diergroepen. Daarnaast is de capaciteit tot duizend koeien een grote troef. Het is dan ook de overtuiging van het bedrijf dat, naast het automatiseren van het melken, het automatiseren van het voeren de komende jaren een grote vlucht zal nemen.

DeLaval is een van origine Zweedse onderneming met 4500 werknemers en is actief in meer dan honderd markten. Het bedrijf is DeLaval maakt naast Tetra Pak en Sidel onderdeel uit van de Tetra Laval Group.

Foto: Delaval