Autonome elektrische trekker van CNH

Fri Mar 29 2024

03 29

Autonome elektrische trekker van CNH

14/12/2022

Door Ad Spijkers

Het prototype van de New Holland T4 Electric Power is voor CNH Industrial de eerste elektrische tractor voor algemeen gebruik met autonome functies.


     

De T4 Electric Power is het prototype van de eerste, volledig elektrische utiliteitstractor met autonome functies van CNH Industrial. De tractor is geschikt voor werkzaamheden met lager vermogen en markeert een belangrijke mijlpaal op de weg van New Holland naar elektrificatie.

Alternatieve aandrijving

Het prototype is het resultaat van uitgebreid onderzoek en investeringen gericht op elektrische oplossingen in de landbouw. Met de multifunctionele tractor voegt het merk een belangrijk stuk van de puzzel toe aan zijn strategie voor de volledige productlijn. New Holland wil met dit model zijn klanten voorzien van een elektrische tractor voor werkzaamheden met lagere vermogens. Het is een economische, koolstofneutrale oplossing die past bij gemengde boerderijen, veehouderijen, gemeentewerken, boomgaarden en gespecialiseerde toepassingen.

Het bedrijf positioneert zijn eerste elektrische tractor in het utiliteitensegment. Het gelooft dat deze technologie ideaal is voor machines met lager vermogen. De T4 Electric Power sluit aan bij de New Holland T7 Methane Power LNG en T6 Methane Power-tractoren voor een breder portfolio voor alternatieve bronnen. De T4 Electric Power werd ontwikkeld door experts van CNH Industrial in de VS (Burr Ridge, Detroit) en Italië (Modena), in samenwerking met Monarch Tractor in Livermore, dat onlangs zijn eigen elektrische autonome trekker lanceerde.

Prestaties

Het project stelde twee belangrijke kenmerken voorop. De eerste was de werkzame tijd van de batterij en prestaties. Ten tweede werd een duurzame benadering gehandhaafd, waarmee de emissies, geluidsniveaus en de algehele impact van de machine op het milieu zouden worden teruggebracht.

De batterij van de tractor is goed voor één volledige dag gebruik en kan met snelle laadsystemen in slechts één uur worden opgeladen. De machine kan als back-upvoeding worden gebruikt voor andere apparaten en machines of energie leveren voor werktuigen. Het geluidsniveau is met 90% teruggebracht en ook de trillingen zijn gedempt. De nieuwe trekker voldoet daarmee aan de strengste gemeentelijke voorschriften voor geluidsemissie. Daardoor kan er ook ‘s nachts mee worden gewerkt en zijn ze beter voor het welzijn van het vee, vooral wanneer in overdekte plaatsen, zoals een stal, wordt gewerkt.

De nieuwe T4 Electric Power levert goede prestaties, met een goede controle en reactievermogen vergeleken met een dieselmachine. Bovendien levert de machine besparingen in bedrijfs- en onderhoudskosten en een koolstofneutrale voetafdruk. Tijdens tests bleek de T4 Electric Power over te beschikken over een goede tractieregeling en een vlottere shuttle- en schakelwerking. Uit tests bleek ook dat de bedrijfskosten voor klanten veel lager waren, doordat er geen sprake meer was van kosten voor diesel en het bijbehorende onderhoud.

De weg naar autonomie

De T4 Electric Power markeert een vooruitgang in autonoom rijden met geautomatiseerde functies die worden geleid door sensoren en camera’s op de tractor. Ook kunnen bestuurders met de modus Shadow Follow meerdere machines synchroniseren en kunnen ze obstakels detecteren en vermijden en de status van de processen controleren. Een 360° waarnemingssysteem detecteert en vermijdt obstakels. Telematica en automatische besturing houden alle functies voor de bestuurder onder controle.

Met machineparkbeheer kunnen boerderijmanagers aan elke machine taken toewijzen. Werktuigherkenning zorgt ervoor dat de tractor naadloos aan het vereiste werktuig wordt gekoppeld. Met externe digitale services kunnen boeren de tractor altijd en overal vandaan besturen en de prestaties en laadstatus van de batterij op afstand in de gaten houden.

De overname van Raven Industries heeft de weg naar autonomie van het algehele aanbod van New Holland in een stroomversnelling gebracht. Eerder dit jaar lanceerde het merk al een nieuwe lijn spuitbomen waarin de geavanceerde precisietechnologieën van Raven waren geïntegreerd.

Foto: New Holland