Lichte meertraps vacuümejector

Sat Mar 02 2024

03 02

Lichte meertraps vacuümejector

23/11/2021

Door Ad Spijkers

SMC introduceert lichtere componenten voor robotica en material handling.


     

SMC heeft het assortiment meertrapsvacuümejectoren vernieuwd met de ZL1/ZL3/ZL6-serie. Deze nieuwe productserie sluit aan op de vraag naar minder gewicht door het toenemende gebruik van robotica. De producten hebben de vereiste zuigstroom voor werkstukken met hoge lekkageniveaus. Bovendien bieden ze energie-efficiëntie.

Drietraps diffusor

De drietraps diffusor van de ZL1/ZL3/ZL6 levert een verhoogd aanzuigdebiet van 250% in vergelijking met een eentrapsmodel. Bovendien bieden de ZL3 en ZL6 een toename van het maximale aanzuigdebiet tot 600 dm3/min.

De nieuwste ejectoren van SMC zijn geschikt voor werkstukken met poreuze of oneffen oppervlakken, zoals karton of houten materialen die veel worden gebruikt in de verpakkingsindustrie. Ondanks het krachtige zuigvermogen is de serie erg licht. Samen met het compacte ontwerp wordt de belasting op bewegende delen van industriële robots verminderd.

De compacte behuizing betekent ook dat kleinere machines mogelijk zijn, omdat de componenten voor de meertrapsejector (zoals de drietrapsdiffusor, vacuümdruksensor, toevoer- en ontluchtingsventielen, filter en geluiddemper) in één unit kunnen worden geïntegreerd.

Minder luchtverbruik

De vernieuwde drietrapsejector vermindert ook het luchtverbruik. De ZL1 heeft een reductie van ongeveer 10%, zonder dat dit ten koste gaat van de zuigcapaciteit. Deze energiebesparing is bereikt door de toevoerdruk voor de piekvacuümdruk te verlagen tot slechts 0,33 MPa, waarbij slechts 57 dm3/min wordt verbruikt. De ZL3 en ZL6 hebben de optie om een drukschakelaar met energiebesparingsfunctie te monteren. Het luchtverbruik vermindert dan tot 90% door de toevoerlucht af te sluiten zodra het gewenste vacuüm is bereikt.

SMC is een van origine Japanse onderneming, met vestigingen in Amsterdam en Eindhoven. Het bedrijf is gespecialiseerd in industriële automatisering en is wereldwijd de grootste leverancier van pneumatische componenten.

Foto: SMC