Lasrobot zorgt voor hogere kwaliteit

Sun Mar 26 2023

03 26

Lasrobot zorgt voor hogere kwaliteit

03/02/2023

Door Ad Spijkers

Om de kwaliteit te verhogen en de levertijden te verkorten, besloot Pladdet een deel van het laswerk te automatiseren.


     

Familiebedrijf Pladdet in Biervliet (Zeeuws-Vlaanderen) produceert al ruim tachtig jaar aanbouwdelen (zoals sloopapparatuur, graafbakken en  snelwissels) en machines. Met ruim 110 medewerkers produceert het bedrijf ieder jaar 7000 aanbouwdelen en levert het honderd nieuwe machines. Hiervoor wordt bijna 20.000 kilo lasdraad en 5.500 ton staal gebruikt.

Pladdet exporteert wereldwijd, met vaste vertegenwoordigers in België, Engeland en Duitsland en dealers in onder andere Zweden, Denemarken, Frankrijk, de VS, Canada, Australië, Letland en India. Om de kwaliteit op een zo hoog mogelijk niveau te hebben en de levertijden te verkorten, besloot het bedrijf een deel van het laswerk te automatiseren.

Kwaliteit en levertijd

Met het oog op de hoge kwaliteit was er de ambitie om deze naar een hoger niveau te tillen. Door een deel van het laswerk te automatiseren, kan een hoge en constante laskwaliteit worden geboden. Bovendien kan het bedrijf nu meerdere diverse producten lassen, in verschillende oplages en hierdoor de levertijden verkorten. Op de lasrobot installatie worden momenteel nog voornamelijk verschillende soorten graafbakken gelast, zoals puinbakken, slotenbakken en kleibakken. De intentie is om dit in de toekomst te gaan uitbreiden.

De opstelling bij Pladdet betreft een AR2010 lasrobot op een track. Het hiermee verkregen werkbereik is onderverdeeld in twee werkstations. In het eerste werkstation kunnen producten worden samengesteld, tegelijkertijd kunnen in het tweede werkstation producten worden afgelast. Voor het samenstellen van de producten wordt gebruik gemaakt van een Lorch opstelling. Het aflassen gebeurt in de werkstations met een Yaskawa product manipulator en een AR2010 lasrobot voorzien van Lorch lasapparatuur.

Vertrouwen

Pladdet was al bekend met de (las)kwaliteit van Lorch via de handlasapparatuur die daar al langere tijd in gebruik was. Door de samenwerking tussen Yaskawa Benelux en Lorch Lasapparatuur België en Nederland kwam Yaskawa in beeld bij dit automatiseringsproject. Nadat Yaskawa een uitstekend technisch en commercieel voorstel had gedaan, had Pladdet '200% vertrouwen' in het project.

Het bedrijf benut de lasrobot zo goed mogelijk en dat gaat ook steeds beter. Elke dag worden er nieuwe producten gelast. De eerste resultaten zijn positief. Het productaanbod van Pladdet blijft echter niet beperkt tot graafbakken. De implementatie van de Lorch/Yaskawa lasrobot wordt gezien als een eerste opstap naar verdere automatisering van de lasproductie. De betrokken partijen kijken uit naar een goede voortzetting van de samenwerking.

Foto: Yaskawa