Balentransporteur verlicht veldwerk

Sun Sep 19 2021

09 19

Balentransporteur verlicht veldwerk

21/07/2021

Door Ad Spijkers

Een slimme onbemande balentransporteur maakt het gemakkelijker om hooibalen op het veld te verzamelen en af te voeren.


     

Vermeer Corporation in Pella (Iowa) introduceert vier nieuwe concepten om agrarische bedrijven te helpen hun hooiactiviteiten te optimaliseren. Het gaat om een autonome balentransporteur, ingebouwde lagertemperatuursensoren, geautomatiseerde balenhulptechnologie en een app (Forage Commander) voor het beheren van veldgegevens. De nieuwe producten zijn ontwikkeld om de groeiende uitdagingen op het gebied van arbeid in de landbouw en de krappe tijdlijnen waarmee producenten worden geconfronteerd, het hoofd te bieden.

Doel van de machinebouwer is, het ontwikkelen van praktische manieren om veevoederproducenten te helpen het meeste uit hun beschikbare arbeid te halen en het meeste uit hun tijd op het veld te halen. De onderneming werkt aan het identificeren van oplossingen waarvan producenten zich niet eens realiseren dat ze mogelijk zijn, allemaal gericht op hooibewerking.

Hiermee bouwt Vermeer voort op een geschiedenis van innovatie. Zo viert het bedrijf het 50-jarig bestaan van zijn grote rondebalenpers, een innovatie die de manier waarop hooi- en voedergewassenproducenten de wereld voeden en van brandstof voorzien, heeft veranderd. In de Benelux heeft het bedrijf een vestiging in Goes.

Autonome balentransporteur

De Bale Hawk balenverplaatser gaat autonoom over het veld rijden om via ingebouwde sensoren balen te lokaliseren, op te pakken en naar een vooraf bepaalde plek te verplaatsen. De machine helpt arbeidstijd en bijbehorende kosten te besparen door de handmatige stap van het verplaatsen van balen te elimineren.

De balenverplaatser detecteert waar hij zich bevindt ten opzichte van een baal, waardoor hij een route kan plannen om die baal op te pakken. De machine kan drie balen tegelijk vinden en oppakken voordat ze worden afgeleverd op de vooraf bepaalde locatie.

Voor de bemande Vermeer ZR5-1200 bemande zelfrijdende balenpers is een zwadgeleidingssysteem ontwikkeld. Dit maakt gebruik van lichtdetectie- en afstandssensoren (LiDAR) om het zwad te volgen en de machine automatisch te sturen (Het zwad is de rij door oogstmachines neergelegde gewassen). Dankzij automatisering kan de bestuurder zich concentreren op andere aspecten van het balenpersen. Het resultaat is een consistente, mooie baal hooi.

App voor veldgegevensbeheer

De Forage Commander app verbindt mobieltje of tablet van de gebruiker via Bluetooth met een data gateway op de balenpers. De app levert de meest recente veldstatistieken voor de gebruiker, inclusief baalgewicht, baalvochtigheid, balen per uur en meer. Op basis van deze gegevens kan de Forage Commander een factuur genereren om rechtstreeks naar de klant van de bestuurder te e-mailen.

De app is ontworpen voor een agrarisch ondernemer die zijn productiviteit in het veld beter wil begrijpen of op zoek is naar een handiger hulpmiddel om zijn aangepaste hooibewerking te beheren.