Laura is postbode van de toekomst

Tue Mar 19 2024

03 19

Laura is postbode van de toekomst

06/02/2021

Door Ad Spijkers

Wordt de postbode straks ook vervangen door een robot? In Lauenburg in de buurt van Hamburg rijdt op proef een autonoom voertuig rond die de gemeentepost bezorgt.


     

De autonome TaBuLa-shuttle rijdt al meer dan een jaar door de straten van Lauenburg/Elbe, zo'n 30 km zuidwest van Hamburg. De zelfrijdende elektrische bus heeft met Laura een nieuwe collega gekregen. Laura is echter geen bijrijder en ook geen passagier. Het is een kleine transportrobot, die in het stadje met zo'n 11.500 inwoners moet zorgen voor geautomatiseerde aflevering door robots. In de toekomst zou LAuenburgs Automatisierte Roboter Auslieferung (Laura) de post van de gemeente volledig autonoom moeten bezorgen.

Bezorgrobot

Laura is ontwikkeld, geprogrammeerd en gebouwd aan het Institut für technische Logistik aan de Technische Universität Hamburg. Het instituut is verantwoordelijk voor de logistieke processen achter het project en de projectcoördinatie. De transportrobot bevindt zich sinds eind vorig jaar in de testfase. Net als de TaBuLa-shuttle rijdt Laura autonoom en automatisch door het stadscentrum van Lauenburg.

Laura's bezorgroute begint bij het postsorteercentrum en loopt via het gemeentehuis naar de verschillende overheidsgebouwen. Als de robot bijvoorbeeld documenten van het gemeentehuis naar het Elbschifffahrtsmuseum moet brengen, rijdt ze in haar eentje naar de volgende TaBuLa-halte. Zodra de bus arriveert, rolt ze over de oprit naar haar eigen plek, maakt een klein ritje en stapt dan uit bij de museumstop om daar de post af te zetten. Laura kan in totaal maximaal 4 kg bezorgen. Zie het animatiefilmpje onderaan.

Opdat Laura zonder problemen de juiste weg kan vinden, zijn de transportrobot en de TaBuLa-shuttle uitgerust met verschillende sensoren en camera's die het mogelijk maken om de omgeving in 360° vast te leggen. Laura kan voorzichtig tussen de voetgangers bewegen met een maximumsnelheid van 6 km/u en mogelijke obstakels vermijden.

Helemaal alleen is ze voorlopig nog niet. Op Laura's transportroute wordt ze altijd vergezeld door een lid van het onderzoeksteam dat bij onverwachte problemen kan ingrijpen met behulp van een omgebouwde Playstation-controller. De onderzoekers moeten Laura een tijdje in de gaten houden en data verzamelen, zodat ze de robot kunnen optimaliseren voor het juiste gebruik. Het is de bedoeling dat Laura komend voorjaar de eerste zendingen zal afleveren. Het project loopt tot december 2021 en blijft een ankerproject op het ITS World Congress in Hamburg in oktober 2021.

Autonome postbode

Behalve de TU Hamburg is ook de wijk Herzogtum Lauenburg als projectpartner betrokken bij het testcentrum voor geautomatiseerde bussen. Het project wordt gefinancierd door het Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur in het kader van de financieringsrichtlijnen 'Automatisiertes und vernetztes Fahren' en 'Ein zukunftsfähiges, nachhaltiges Mobilitätssystem durch automatisiertes Fahren und Vernetzung'.

Nu nog een robotarm er op en Laura kan ook brieven in een brievenbus gooien. Met alle sensoren zou ze de post bij het juiste huis en (bij appartementen) in de juiste brievenbus moeten kunnen stoppen.

Foto: Institut für Technische Logistik, TU Hamburg