Marktvooruitzichten onderwaterrobots

Thu Jun 20 2024

06 20

Marktvooruitzichten onderwaterrobots

24/03/2023

Door Ad Spijkers

De wereldwijde markt voor onderwaterrobots zal naar verwachting in 2023 1,2 miljard dollar bedragen en groeien tot 4,3 miljard dollar in 2033.


     

Met de nieuwste technologie in onderwaterrobots kunnen wetenschappers tot 6.000 m diep gaan en diepe delen van oceanen bestuderen. De verkenningsmissie van wetenschappers van de diepe oceaan helpt hen de evolutie van het leven te begrijpen en nieuwe levensvormen of fossielen te ontdekken. Dit staat in het rapport Underwater Robots Market van marktonderzoekbureau Fact.MR in Rockville (Maryland), 35 km noordelijk van Washington DC.

Groeifactoren

Een van de groeifactoren voor de korte termijn (2023-2026) is het gebruik van onderwaterrobots voor onderwater reinigingsmissies. Factoren voor groei op middellange termijn (2026-2029) zijn onderwateractiviteiten, uitgevoerd door onderzoekers, om de veranderingen in het milieu te ontdekken. Ook zullen ze het leven in zee bestuderen en onderwatervulkanen in de gaten houden. Groeimogelijkheden op lange termijn (2029-2033) zijn technologische vorderingen.

Over de periode 2018-2022 registreerde Fact.MR voor de wereldwijde onderwaterrobotmarkt een gemiddelde jaarlijkse groei van 12,4%. Naar verwachting zal de markt tussen 2023 en 2033 groeien met gemiddeld jaarlijks 13,7%. In de markt domineren op afstand bediende vaartuigen met een marktaandeel van 56,5% in 2023.

Er is een breed scala aan toepassingen voor onderwaterrobots, maar de productie-, bedienings- en onderhoudskosten zijn hoog. Het vereist ook bekwame professionals om ongelukken te voorkomen. Ook leiden de fabrikanten onder het gebrek aan halfgeleiders en andere basiscomponent die nodig zijn voor de productie van de robots. Dergelijke factoren belemmeren de groei van onderwaterrobots. Misbruik van robots en cyberaanvallen zijn ook grote bedreigingen voor onderwaterrobots.

Toepassingen

Onderwaterrobots spelen een cruciale rol in de groei en ontwikkeling van de offshore-industrie. Maritieme beveiliging, infrastructuurinspectie, mariene biologie, defensie en onderwaterarcheologie zijn enkele van de toepassingen van onderwaterrobots. Ook stellen onderwaterrobots onderzoekers in staat om diepe, donkere en extreem koude temperatuurlocaties in oceanen binnen te dringen, die voor mensen bijna onmogelijk zijn.

Met het stijgende elektriciteitsverbruik en de schaarste aan waterbronnen, worden kleine tot gigantische dammen gebouwd om aan de vraag te voldoen. Volgens gegevens van het World Wildlife Fund (WWF) zijn er naar schatting ongeveer 500 dammen in aanbouw. Bovendien verkeren ongeveer 2.200 dammen in de VS in slechte staat en moeten ze worden onderhouden.

Om een dam aan te leggen, wordt het terrein geïnspecteerd en geanalyseerd en tijdens zo'n proces worden onderwaterrobots ingezet. Verder is dagelijkse inspectie na de bouw van de dam vereist om eventuele rampen te voorkomen. De ontwikkeling van onderwaterinfrastructuur creëert dus volop kansen voor fabrikanten van onderwaterrobots.

Foto: PxHere